Logo bredavandaag.nl

St. Joost leerlingen maken film over Polenhotel

  Cultuur

BREDA- Twee filmmakers van de St. Joost Academie hebben een documentaire gemaakt over Poolse werknemers in de regio: ‘Pools voor beginners’. Josefien van Kooten en Anna Witte laten zien hoe Poolse arbeiders leven in een Polenhotel en hoe zij verlangen naar een betere toekomst.


Van Kooten en Witte hebben de film opgenomen in het Polenhotel Stella Maris in het Brabantse Welberg. De promotiefilm voor het hotel belooft erg veel aan de Poolse arbeiders, grote gerenoveerde kamers, Poolse televisiezenders, sportschool en een breed culinair aanbod. Vinden de arbeiders wat ze zoeken? ‘Pools voor beginners’ legt een maatschappelijke onrust bloot. Van Kooten en Witte onderzoeken het hotel als een voorportaal van toekomstdromen.

Het verhaal is zeer actueel. In Breda komt waarschijnlijk deze week opnieuw een voorstel in stemming om het verblijf van 120 werknemers op eigen terrein mogelijk te maken bij agrarische ondernemers in De Rith. Nu is het maximum 40. De stemming over dit onderwerp staakte bij de laatste raadsvergadering.

De documentaire is in het kader van de Brabantse Beauties serie van Omroep Brabant gemaakt. De documentaire komt 4 januari op Omroep Brabant. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief