Afbeelding

Gamen om eenzaamheid tegen te gaan bij Bredase ouderen

Cultuur

BREDA - Eenzaamheid is onder ouderen nog een groot probleem. NHTV en Atlantis games sloegen de handen ineen en ontworpen een game speciaal voor ouderen. In de Mezz werd donderdagavond de game gelanceerd door wethouder Miriam Haagh.

Het spel gaat over familiegeheimen en werd op ludieke wijze gelanceerd. Er kwam een toneelstuk aan te pas met de hoofdpersonen van het spel.  “In het spel puzzel je een verhaal bij elkaar,” vertelt projectmanager Renko van den Hout. “Je kiest zelf het personage dat je leuk vindt. Op een gegeven moment komt er in het spel een opdracht waarbij de realiteit te pas komt. Je moet dan bijvoorbeeld naar de Grote Markt in Breda voor een extra hint in het spel.  Op die manieren komen ouderen met elkaar in contact.”

Wethouder Miriam Haagh is enthousiast over dit concept. Volgens Haagh gaat er veel veranderen in de zorg. Het plan om via een game de eenzaamheid onder ouderen aan te pakken, biedt volgens haar nog meer mogelijkheden. “Het zou toch prachtig zijn als kinderen met dyslexie via een game kunnen leren,” aldus Haagh. “Zorg en onderwijs combineren op deze manier, daar smul je als wethouder van.”  Ook het feit dat er minder geld te besteden is in de zorg, is geen probleem. “Hierdoor worden dit soort oplossingen juist ontdekt,” vertelt Haagh

Frank Zijlmans van Atlantis games ziet veel in de toekomst van games. “We krijgen veel aanvragen uit de zorg om games te ontwikkelen. Game technologie is eigenlijk overal inzetbaar.” Zijlmans is ook in gesprek met zorginstelling Thebe. “Het is belangrijk dat het personeel er ook mee in aanraking komt, zodat zij de ouderen betere uitleg kunnen geven.”