Logo bredavandaag.nl
Een rondje door het Zaartpark na de bomenkap ban oktober. Gemeente en bewonersgroep gaan samen kijken.
Een rondje door het Zaartpark na de bomenkap ban oktober. Gemeente en bewonersgroep gaan samen kijken. (Wijnand Nijs)

Schreeuw om hulp voor Anneville boom op A58

  Cultuur

BREDA - Dat Breda het goed getroffen heeft qua speciale bomen is algemeen bekend. Zo staat er al sinds jaar en dag op de A58 ter hoogte van Ulvenhout een oude eik te stralen zoals alleen oude eiken dat kunnen. De boom moet nu misschien weg en de overheid vraagt om ideeën voor de toekomst.


De boom heet Anneville en is vernoemd naar het landgoed Anneville waar de eik ooit onderdeel was van de oprijlaan. Bij de aanleg van de snelweg bleek de boom precies in de middenberm te passen, wat reden genoeg was om Anneville te laten staan.

De boom is ook geliefd bij Rijkswaterstaat. In 1991 bleek dat de eik maar de helft van de benodigde 80.000 liter water per jaar binnenkreeg. Rijkswaterstaat heeft dit probleem toen opgelost door met een leiding opgevangen regenwater vanaf het viaduct naar de boom te voeren.

Het project InnovA58 werkt aan plannen om de doorstroming op de A58 te verbeteren. Deze plannen kunnen ook gevolgen hebben voor de Anneville boom. De eik staat dichtbij een viaduct over de A58. Aanpassing van dit viaduct zou vele miljoenen kosten. Uitgangspunt is daarom dat het blijft zoals het nu is. Dat betekent wel dat behoud van de boom heel moeilijk of zelfs onmogelijk wordt.

Daarom vraagt InnovA58  mensen en belangenverenigingen uit de omgeving van de boom om via deze website met hen mee te denken over de toekomst van de boom.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief