Logo bredavandaag.nl

Breda wil Van Gogh na 125 jaar laten herleven in Breda

  Cultuur

BREDA - Breda wil van 2015 een spectaculair Van Gogh jaarmaken. Het is dit jaar 125 jaar geleden van Vincent van Gogh overleed. Breda wil daarom verschillende Van Gogh-activiteiten in de regio organiseren. Samen met de andere Brabantse Van Goghlocaties en -instellingen wil Breda dit jaar Van Gogh als mens en kunstenaar extra onder de aandacht brengen.


Breda kent zelf verschillende Van Gogh locaties: Villa Mertersem, de Grote kerk waar zijn grootvader predikant was en begraafplaats Zuylen. De eerste Bredase Van Gogh-activiteit vindt al plaats tijdens de cultuurnacht. De Stichting Cultuurbehoud laat samen met de VMBO school Tessenderlandt op alternatieve wijze ‘de aardappeleters’ van Van Gogh herleven. Op het station komen er vitrines met werken van Van Gogh, er komen lezingen, exposities en zelfs speciale activiteiten op Roodharigendag.

Het definitieve programma wordt binnenkort door de gemeente bekend gemaakt. Wethouder Akinci van Cultuur en Evenementen stelt dat wie de werken van Van Gogh echt wil doorgronden, ook zijn levensloop moet kennen. "En dat leven ontspringt hier, in de zandgronden van West-Brabant. Wie Van Gogh wil begrijpen, moet Brabant beleven. En zeker ook Breda. De gelijknamige grootvader van Vincent van Gogh was predikant in de Grote Kerk en ongetwijfeld zal de jonge Van Gogh regelmatig in Breda zijn geweest. Daarmee is Breda deel van het landschap dat Van Gogh in zijn beginperiode heeft beïnvloed.”

VVV Breda heeft in samenwerking met Outback en het Van GoghHuis Zundert een arrangement in het programma opgenomen. Het fietsarrangement duurt drie dagen en laat de geschiedenis van Van Gogh zien met als uitvalsbasis Breda. Ook werken zij samen met City of Imagineers en NHTV.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief