Logo bredavandaag.nl
Piet den Blanken

Fotograaf Piet den Blanken toont opnieuw werk bij zijn tandarts

  Cultuur

BREDA  - De wachtkamer van tandartsenpraktijk Nijverheidssingel in Breda heeft een nieuw jasje. Patiënt en fotograaf Piet den Blanken heeft hier zijn fotoserie opgehangen over de kap van suikerriet in Latijns-Amerika. Het is niet de eerste keer dat de fotograaf hier zijn foto's ophangt.


Den Blanken komt al 30 jaar bij tandarts Johan Tolsma. “Iedere keer als ik daar kom vraagt de tandarts waar ik ben geweest en waarvan ik foto’s heb gemaakt. Toen de tandartsenpraktijk 11 jaar geleden verhuisde naar de Nijverheidssingel was er meer ruimte. Ik werd toen een paar jaar later gevraagd of ik mijn foto’s daar wilde exposeren." De eerste expositie ging, heel toepasselijk, over tandartspraktijken in onder andere El Salvador en Afghanistan.

Na zo’n anderhalf jaar werd de expositie vervangen voor een nieuwe. “Nu werd ik drie maanden terug weer benaderd, of ik nog foto’s had.” De expositie in de tandartspraktijk gaat deze keer over de productie van suiker uit suikerriet. “Ik kies meestal twee thema’s in mijn werk. Dat zijn migratie en sociaal economische onderwerpen, zoals de suikerrietproductie”, vertelt Den Blanken. “Deze keer gaat het over de suikerriet in Latijns-Amerika, maar er is ook een fotoserie over suikerproductie in Brabant.”

Den Blanken heeft in zijn leven al heel wat verschillende volkeren op de foto gezet. “Ik heb foto’s gemaakt van de migratie en grenzen in Europa. Dat deed ik in onder andere Spanje en Griekenland. Ook heb ik foto’s gemaakt in Nederland, Latijns-Amerika en Noord- Afrika."

Het werk als fotograaf heeft volgens van Den Blanken zowel voor- als nadelen. “Ik vind het leuk als mijn werk gepubliceerd wordt, maar ik merk dat het tegenwoordig steeds moeizamer gaat om iets te publiceren. De media gebruiken minder vaak foto’s van fotografen.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief