Logo bredavandaag.nl
Zelfs Beau van Erven Dorens was aanwezig bij de Grote Optocht van het Kielegat. foto Annemijn Minneboo
Zelfs Beau van Erven Dorens was aanwezig bij de Grote Optocht van het Kielegat. foto Annemijn Minneboo
carnaval

Carnavalsoptochten Breda 2015: het overzicht

  Cultuur

CARNAVAL - Boemeldonck, Kielegat, Totdenringen, Baviaonenland, ‘t Aogje, Giegeldonk en Bosuilendorp. Nog even en de regio Breda wordt omgetoverd tot een vrolijke plek die vol staat met wagens en verkleedde mensen.  Van zaterdag tot en met dinsdag kan iedereen de resultaten van de maandenlange wagenbouw bekijken.


Boemeldonck
Het thema van Boemeldonck dit jaar is ‘Alles veur Mekaor’.  Allereerst is er in Boemeldonck de kinderoptocht. Om 12.00 uur start de optocht die geheel door en voor kinderen gemaakt is. Er zijn dit jaar meer dan 130 deelnemers die ruim 1000 kinderen vertegenwoordigen. De toegang is gratis.

Op zondag 15 februari vindt de grote optocht plaats. De optocht staat landelijk bekend om de hoge kwaliteit van de wagens. In de A-categorie doen volgens Boemeldonck ‘kastelen op wielen’ mee. Daarmee bedoelen ze dat de wagens tot wel 11 meter hoog zijn. Het spektakel begint om 13.30 en de toegang is gratis.

Als afsluiter van carnaval in Boemeldonck wordt de lampionnenoptocht georganiseerd. De optocht start op 19.30 en is gratis. Het evenement wordt afgesloten met spectaculair vuurwerk.

Kielegat
Het thema van carnaval in Kielegat is dit jaar ‘Kekse Straole’ De aftrap van het Kielegatse carnaval is op zaterdag 14 februari. Om 14.00 begint de optocht naar de Grote Markt op het Van Coothplein. Daarna vindt de sleuteloverdracht plaats en kan het feest op de Grote Markt beginnen.

Op zondag vindt de ‘Kielegatse Familiedag’ plaats. Het begint om 13.15 met de Brakkensliert, een kindercarnavalsoptocht door de binnenstad. Alle kinderen tot 16 jaar mogen gratis meedoen. Hierna vindt het Brakkenbal plaats om 15.00 in het Chasse Theater.

Op maandag 16 februari is de grote optocht van Ut Kielegat. Om 13.11 vertrekken de vrolijke carnavalswagens vanaf de Nieuwe Haagdijk.

Het afscheid van Ut Kielegat is op de carnavalsdinsdag en begint om 19.00 met een samenzang op de Grote Markt. Om 20.11 vindt traditioneel de verbranding van Kiske en Mieske plaats.

Totdenringen
Het thema van de Totdenringse carnaval is ‘We neme de touwkes in hande’. Op zaterdag  om 15.00 uur is de opening van carnaval op het W.A. plein, dat veranderd dan traditioneel in het Sikkenplein. Voor Sikskes en Sikkennekes is dan het ballonfiesta. Om 19.00 uur is de carnavalsmis georganiseerd door het AKV. In de avond is het Bonte Sikkebal met als thema Seelebrieties Oonlie in de Dorpsherberg. Entree is 5 euro.

De zondag staat ook vol in Totdenringen, er is dan een Brakkenbal voor de kinderen, en een bal voor ouderen. Ook de tieners komen op deze dag aan hun trekken, met de tienercarnaval in ‘t Web.

Op maandag is de grote dag voor de Totdenringse wagenbouwers. Om 13.00 uur verzamelen alle deelnemers van de optocht op het Sikkenplein. De optocht gaat dan om 13.30 uur van start. Om 18.30 is de prijsuitreiking van de kinderoptocht in de Dorpsherberg. Om 19.30 vindt de prijsuitreiking voor senioren plaats.

Op dinsdag is carnaval nog niet over in Totdenringen, van 14.00 uur tot 16.00 uur is het feest voor alle kinderen tijdens het kindercarnaval. Hier wordt meteen de nieuwe jeugdraad gekozen. Om 15.45 komt Prins Nillis samen met jeugdprinses Iva de nieuwe jeugdraad bekend maken.  In de avond is het tijd voor Le grande Finale Du Carnaval. In ‘t Zwaantje zorgt pretband de Klepzijkers voor de goede sfeer.

‘t Aogje
Het thema van ‘t Aogje dit jaar is ‘Alles op zunne kop!’ . Carnaval start in de plek op donderdag 12 februari in De Koe. De prins van ‘t Aogje, BB De Bieloperd en Gevolg bezoeken tijdens de eerste rondgang verschillende adressen, waaronder het Vrouwkesbal in De Koe om 21.00 uur.

Op carnavalsvrijdag kunnen de kinderen alvast in de stemming komen, Prins Carnaval bezoekt dan de scholen rond 12.00 uur. Om 22.11 betreedt de prins het Bouwersbal in De Koe. Tijdens dit bal wordt aandacht besteed aan alle carnavalsbouwers.

Op zondag vindt de grote optocht van ‘t Aogje plaats. Een druk programma dat begint rond 13.00 uur ‘s middags. Er is een markt, een optocht, een zaalfeest en natuurlijk de prijsuitreiking voor de mooiste wagens.

Op de maandag is het feest wederom in De Koe, allereerst het Limonadebal voor de kinderen tot en met 12 jaar. Om 21.00 vindt het Dorpsbal plaats, het is inmiddels al de 36e keer dat dit bal georganiseerd wordt. Kaartjes zijn 15 euro.

Giegeldonk
De Giegeldonkse optocht is dit jaar om zaterdag 14 februari. Tijdens de optocht komen veel actieve paren, groepjes, en kinderen vanaf De Donk in een stoet vol kleuren door de Haagse Beemden. In sportcafé de Ganzerik vindt het Snuiterkesbal plaats. Het bal is speciaal bedoeld voor ouders en kinderen.

In de avond van 14 februari is het Optochtbal, hierin worden de winnaars van de optocht bekend gemaakt in ‘t Kraaiennest. Achtereenvolgend is het jaarlijkse feest in een van de drie zalen van ‘t Kraaiennest voor jong en oud.

In de nacht is het Bras & Bal. Tijdens deze avond is er live muziek en het is volgens de organisatie belangrijk om op tijd te komen, om 19.30 uur. Op twee podia is live muziek en komt de Prins van het Kielegat op bezoek.

Bosuilendorp
Ook Bosuilendorp heeft dit jaar een motto, Un Grote ben-de. Dit jaar heeft het dorp weer een druk schema, te beginnen op vrijdag de dertiende, de officiële opening van carnaval op het Bosuilenplein. Vanaf 21.00 is er volop feest en muziek op het plein.

De zaterdag staat ook goed volgepland me het Groots V.L.U.G. bal om 13.30 en het Vogeltrek, de kroegentocht met de prins. In de avond, om 21.00 uur om precies te zijn, is de jaarlijkse Grote Boerenknuppelshow.

Het hoogtepunt van de carnaval is op de zondag, de optocht van Bosuilendorp. Om 13.00 uur stellen de wagens zich op in de Molenstraat en om 14.00 kan de optocht beginnen. Die avond, om 20.30 uur is de prijsuitreiking van de optocht, de mooiste wagen wordt beloond.

Ook de maandag en dinsdag is een drukke dag. Op maandag is de Jokerverkiezing tijdens het Limonadebal om 14.00 uur. In het avond is het tijd voor livemuziek van Symphonica in Spencer. De laatste carnavalsdag wordt afgesloten met het verbranden van Uil&Uil om 19.30 uur.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief