Logo bredavandaag.nl
Jaco Elken in Breda.
Jaco Elken in Breda. (Annie Fens)

Medium Jaco Elken: '99% van alle ziektes ontstaan door overleden mensen'

  Cultuur

BREDA - Nog voordat medium Jaco Elken verschijnt zit de paramedische sfeer er al goed in bij buurthuis De Blaker. Er branden kaarsjes op tafel, uit de boxen klinkt Enya muziek en in de lucht hangt de geur van wierrook. “Het is een ontzettend intelligent mannetje”, fluistert een man achterin de zaal. De vrouw naast hem knikt.


Slapende honden
Er zit een kleine veertig man en één slapende hond in de zaal. Volgens de barman een mooie opkomst. Precies op tijd komt Jaco de zaal inlopen. Hij houdt wat korte onderonsjes en tikt links en rechts wat mensen op de schouder. Nadat hij in alle rust zijn cd’s heeft uitgestald naast het boeddha-beeld op de tafel voorin de zaal kan de show echt beginnen. Op dat moment heeft hij al vijf minuten de volledige aandacht van het publiek.

Kankertumoren
“We zitten momenteel in een nieuwe tijd en gaan ontiegelijk hard in onze evolutie”, begint Jaco de avond. Hierna volgt een verhaal over veranderingen in de kosmos, de maatschappij en de individuele mens. Een verhaal dat moeiteloos overgaat in een uiteenzetting over het aantal toegenomen kankertumoren in de wereld. Volgens Jaco kreeg vroeger maar 1 op de 800 mensen kanker en tegenwoordig 1 op de 4. “Ik hoop dat we vandaag dan ook een aantal leuke ziektebeelden in de zaal hebben.” Jaco heeft de lachers op zijn hand.

Voordat Jaco de eerste vraag uit het publiek behandeld heeft hij eerst nog wat kritiek op de psychiatrie. Dat zijn volgens Jaco kwakzalvers die tegenwoordig zelfs verplicht zijn om te werken met DSM-handboek. "Hoe kan je iets zeggen over de mens als je niet eens weet wat de ziel is?" vraagt hij het publiek.

Minderwaardig
De eerste vraag komt van een oud-leerling van Jaco. Vanwege een maagverkleining herkent Jaco haar niet meer. De vrouw blijkt last te hebben van een leeg gevoel in haar romp. “Voel je je minderwaardig? Heb je last van stemmingswisselingen?” vraagt Jaco en de vrouw knikt. Ze moet haar ogen dicht doen en Jaco stelt nog een paar vragen. De vrouw blijkt geen last te hebben van haar romp of stemmingswisselingen, maar van een overleden broer die haar niet los wil laten.

Navelstreng
Nadat de problemen tussen de overleden broer en zus zijn uitgepraat stuurt de vrouw met hulp van Jaco de broer naar een tunnel van licht. Hierbij houdt Jaco zijn hand als een evangelische christen voor zijn lichaam terwijl hij een bromtoon uit zijn keel tovert. “Is het nu helemaal weg?” wil Jaco weten. “Ik weet niet, het is net alsof er nog een stukje navelstreng aan mij vastzit”, zegt de vrouw. Een paar mensen aan een tafeltje verderop vinden dat de oud-leerling van Jaco teveel tijd in beslag neemt. “Dadelijk pakt ze ook nog een fotolijstje uit haar tas ook”, moppert een vrouw.

Kinderjuf
Na de vrouw met de maagverkleining volgen nog meer mensen. Jaco is geen medium dat letters raadt of zijn zin doordrijft. Meer dan eens geeft Jaco aan dat hij geen idee heeft wat hij moet voelen. Iedereen moet volgens hem bij zijn eigen waarheid blijven. Vaak stelt Jaco vragen als een kinderjuf met veel aanmoedigende oohs en aahs: “En waar heb je pijn dan? Ooh. En heb je wel eens minderwaardige gevoelens? Aah. Doe je ogen eens dicht, zie je een mannelijk of vrouwelijk persoon? Ahaa!”

Auralifters
In de wereld van Jaco komen 99% van alle lichamelijke en psychische klachten door auralifters. Oftewel overleden personen die een levend persoon nog niet los kunnen laten. Een man in de zaal die net uit het ziekenhuis komt met een dubbele liesbreuk heeft eigenlijk een onverwerkt verleden met zijn vader. De twijfel van een stelletje om samen te gaan wonen wordt veroorzaakt door een overleden ex-vriend.

Sommige mensen beginnen te huilen tijdens hun reis in de ziel, andere herleven met smaak vorige levens uit de middeleeuwen. “Mooi hé, reizen door de ziel. Sommige kijken GTST en ik doe dit”, grapt Jaco halverwege de avond. De hond in de hoek gelooft het wel en rekt zich nog eens lekker uit, zoals alleen honden dat kunnen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief