Freek de Swart

'5 tot 10 miljoen euro omzet handelaren Art Breda'

  Cultuur

BREDA - Tijdens Art Breda 2015 is er tussen de vijf en tien miljoen euro aan kunst en antiek verkocht. Dat is de schatting van organisator Erik Hermida. Hij baseert zijn schatting op de reacties van de deelnemers van het evenement.


Chagrijn vs champagne
“Er hebben een heleboel mensen geld verdiend, veel deelnemers zijn uit de kosten gekomen en een paar zijn er bij ingeschoten”, vertelt Hermida. Hoewel de deelnemersenquête nog niet binnen is schat hij de waarde van de verkochte werken op een bedrag tussen de vijf en tien miljoen euro. “Ik weet welke commissies de deelnemers ontvangen. Als er minder was verkocht had ik meer chagrijnige gezichten gezien, was er meer verkocht dan had de champagne waarschijnlijk nog rijker gevloeid.”

10%
Het aantal bezoekers lag dit jaar met 18.000 gasten tien procent hoger dan vorig jaar. Het is niet de enige factor die bij Art Breda met 10% is gegroeid. Ook het aantal vierkante meters en deelnemers is volgens Hermida met 10% gegroeid ten opzichte van vorig jaar. “Wat dat betreft is het consistent met wat de regering zegt; licht herstel.”

35.000 euro
Met een klein oog kijkt Hermida ook al naar de volgende editie van Art Breda. Ook dan verwacht hij een groei van 10%, zowel qua deelnemers als vierkante meters. “Ik verwacht voor 2016 iets meer aanmeldingen, met 100 deelnemers vind ik het dan ook wel druk genoeg. Mensen lopen nu al bijna drie uur rond.”

Zelf heeft Hermida niks gekocht op de beurs. Wel zag de organisator een mooi aquarelschilderij dat zijn aandacht trok. “Voor 3500 euro had ik die meegenomen. Helaas bleek het schilderij 35.000 euro te kosten. Tegen de tijd dat ik dat bij elkaar heb georganiseerd is het schilderij natuurlijk allang verkocht.”  FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief