Logo bredavandaag.nl
Koningsdag 2014 in de binnenstad van Breda.
Koningsdag 2014 in de binnenstad van Breda. ( Jorgen Janssens)
Koningsdag

Update: Geen Koningsdagfeest Grote Markt zuid, wel Holllands feestje op noord

  Cultuur

CENTRUM - Op Koningsdag en Koningsnacht is er geen feest op de Grote Markt Zuid. De verzamelde ondernemers op de Grote Markt hebben geen vergunning gekregen voor het geplande feest. Dat meldt de organisatie donderdagavond. De terrassen gaan wel gewoon open, maar dus zonder vermaak er omheen. Overigens is er wel een Hollands Feest bij Grote Markt noord.


De 22 ondernemers hadden gezamenlijk een uitgebreid programma samengesteld met twee podia, maar zagen hun vergunningaanvraag stranden bij de gemeente. 

De ondernemers verzameld onder de noemer Koningsplein waren het volgens de organisatie  allemaal eens over de aanpak, waarbij twee podia met afwisselende dj's garant zouden moeten staan voor een gezellig feest. "Zonder dat er van twee kanten muziek klinkt", aldus de woordvoerder.  

"Voor het eerst in ruim 10 jaar waren alle horeca ondernemers gelijk gestemd en enthousiast over deze plannen, alle 22 ondernemers werkten mee in de organisatie", aldus de woordvoerder. "De horeca heeft in de aanvraag gepoogd te voldoen aan alle gestelde voorwaarden van de gemeente Breda. Zo zijn openbare orde en veiligheid gewaarborgd, bleven aanrijroutes van brandweer en ambulance vrij en was er nagedacht over 'crowd-control'."

De teleurstelling onder de ondernemers is zeer groot, aldus de organisatie. "Zeker gezien het feit dat er zich elders in de stad wel nieuwe plannen kunnen ontplooien. De ondernemers op de Grote Markt voelen zich dan ook achtergesteld ten opzichte van de andere locaties. Wij worden in dit gevoel gesterkt door een eerdere afwijzing van de plannen rondom het WK van vorig jaar. Door de late reactie van de gemeente Breda zullen de reeds gemaakte kosten voor rekening komen van de ondernemers."

27 april zouden dj's Eddy Walsh, Rasta Ruud, Cor Fijneman, DJ Zifirion, DJ Julemac, DJ Michael, DJ Jos, Dj Rob-Art en DJ Biggi optreden. Voorafgaand aan Koninsgdag stond ook Koningsnacht gepland, met onder meer Beauriche en Funkerman. Ook dit feestje gaat dus niet door.

Hollands Feest Grote Markt noord gaat wel door
Het feest ter hoogte van De Pastorie gaat wel door, laat Michel van der Gijp weten. Daar treden vanaf 14.00 uur  DJ Karim, Amanda Humme, Belinda & José, DJ Barry en Irvine op. Op Koningsnacht zijn staan Daantje, Irvine en Cor Fijneman op het podium.

De woordvoerder van de gemeente laat weten dat het plan voor het Koningsplein vanwege het tijdstip van indienen niet beoordeeld kon worden. "Daar staat normaal dertien weken voor. Het plan kwam te laat binnen om goed te beoordelen." Een feest volgens de opzet van 2014, kan nog wel gewoon. "Op basis van dat plan wordt de vergunning verleend, dat geldt ook voor Koningsnacht. Zoals afgesproken was met de horecaondernemers." Dat is voor de horeca gaan optie. "Dat is geen succes gebleken voor alle partijen."

Breda gaat ervan uit dat er zo'n 100-duizend feestvierders naar Breda komen voor Koningsdag. "De binnenstad is daarvan een van de publiekstrekkers.  "Wat ons betreft wordt het weer net zo'n feest als afgelopen jaar", aldus de gemeentewoordvoerder.  Op 27 april is in Breda ook 538Koningsdag op het Chasséveld. Daarvoor zijn 40.000 kaarten verkocht. 

Op de Grote Markt zijn alle zaken geopend en net als op een reguliere dag hun terrassen uitbaten. "De hoop is er, ondanks de afgekeurde plannen, alsnog een feestelijke dag van te maken voor de Bredase bezoeker."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief