Logo bredavandaag.nl
Opening Breda Jazz Festival 2015.
Opening Breda Jazz Festival 2015. (Stadsfotograaf Breda)

Eerste dag Breda Jazz Festival gezellig als vanouds (foto's)

  Cultuur

BREDA - Als de openingsdag van Breda Jazz 2015 een voorteken is voor de rest van het festival, dan wordt het een editie om te onthouden. De eerste dag kende goed weer, een diversiteit aan optredens en een publiek dat wel wat jazz kon gebruiken.


Gemoedelijk wachten de mensen bij de Grote Markt op de traditionele opening van het Breda Jazz Festival. Uit de kerktoren klinken al de eerste jazz-deuntjes van stadsbeiaardier Paul Maassen. Het publiek wordt ook dit jaar oververtegenwoordigd door mannen met rode broeken en zomerse hoeden. Ook de zeiljas en het vissershoedje blijken geliefde kledingstukken bij de jazzliefhebbers.

Nadat voorzitter van Breda Jazz, Bart Wouters, zijn praatje heeft gehouden klinkt het eerste echte jazz-nummer van het podium, gespeeld door de vier saxofonisten van Double espresso. Op het terras gebaart een man naar zijn vrouw, die bij de bar iets wil bestellen, dat hij wel genoeg koffie opheeft en over wil op het bier.

Paarse Heide
Na nog een opwarmband is het tijd voor burgemeester Paul Depla om het feest dan ceremonieel te openen. Net als Bart Wouters zegt hij trots te zijn op de stad. “Breda bruist, Breda leeft. Het feesten zit de stad in de genen”, houdt hij zijn publiek voor. Uiteindelijk voert hij de opening uit samen met de vorige burgervader van Breda, Peter van der Velden. Een mooi gebaar richting de oud-burgemeester, die zelf ook nog gaat optreden tijdens Breda Jazz. Hierna volg natuurlijk het Bredase volkslied Paarse Heide.

Dansen
Iets verderop zijn, in de Lutherse Kerk, de leden van het Rob van Bavel al bezig met het inspelen. Buiten het kerkje wachten Marianne en Huub Jansen op vrienden uit Maasluis. “We doen dat ieder jaar, het is haast een soort traditie geworden”, vertelt Marianne. Vooral de hele entourage eromheen spreekt het echtpaar aan. Zelf dansen doen Marianne en Huub niet. “je hebt wel ieder jaar een groep profesionele dansers. Die lopen we soms wel achterna, want die weten precies waar de swingende bands spelen”, zegt Huub.

Op het podium tegenover de Vrije Boekhandel is het optreden al losgebarsten. Uit de instrumenten van Son bon bon klinkt muziek die zowel jazz als salsa genoemd kan worden. Ook hier wordt niet veel gedanst, ondanks aanmoedigingen van zangeres Yumarya Grijt. Een koppel durft wel en die laten dan ook hun heupen wiegen alsof hun leven ervan afhangt.

Luisteren
Een hele andere sfeer hangt er in de Willem Merkxtuin. Twee muzikanten van het Francesca Tandoi trio spelen hier gevoelig samen, over, door en langs elkaar heen. Hier geen publiek dat swingt, maar de muziek vooral zittend ervaart. Een man in een rolstoel laat duidelijk merken dat hij niet gestoord wil worden wanneer hem een vraag wordt gesteld. Even bijt hij op zijn lip en wenkt dan, hij wil toch wat zeggen. “Je moet hier goed naar luisteren, anders kan je de rest ook niet meer volgen.”

Het mag duidelijk zijn; of je nu wilt dansen of luisteren. Nog nooit bent geweest of ieder jaar komt. Het Breda Jazz Festival is het zeker waard om te bezoeken.

Bekijk de foto’s van Breda Jazz in het fotoalbum.
Foto's Dag 1 Guido van der KroefFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief