Logo bredavandaag.nl
Freek de Swart

Verbouwing moet Mezz behouden voor toekomst

  Cultuur

BREDA - Om poppodium Mezz ook in de toekomst te behouden voor de stad moet het ingrijpend verbouwd worden. Deels gaat het om aanpassingen aan de eisen van de tijd, deels om gebreken aan de inrichting van het gebouw aan te pakken.


Momenteel doet Architect Van Egeraat een vooronderzoek naar de mogelijkheden. Mezz kaartte de problemen al aan bij de gemeente, eigenaar van het pand, nadat het een inventarisatie had gedaan van de gebreken en wensen. In de Voorjaarsnota werd door het college erkend dat actie noodzakelijk is.

Volgens directeur Frank van Iersel heeft dertien jaar gebruikservaring uitgewezen dat sommige zaken moeten worden aangepakt wil het poppodium zijn plaats behouden tussen de vaderlandse poppodia. “Ook zijn de wensen van bezoekers veranderd in de loop der jaren.” Daarnaast gaat het om zaken die bij de bouw niet handig zijn bedacht. Zo heeft publiek op het balkon slecht zicht op podium, werkt de klimaatinstallatie onvoldoende en zorgt de entree met kassa, garderobe en toegang tot de zaal vaak voor opstoppingen. Een extra entree vlak voor het podium zou daarvoor uitkomst bieden.

Wat betreft Van Iersel zou die hoofdingang aangepakt moeten worden. Dat gaat dan gelijk op met het aanpassen van de kleine zaal, die daardoor beter rendabel wordt. “De capaciteit daarvan zou groter moeten door hem door te trekken over het terras.” Daardoor biedt het voormalige café plaats aan tweehonderd bezoekers en kunnen er meer betaalde concerten gegeven worden.

Doorn in het oog voor Mezz en voor de buurt is de niet werkende laad- en losruimte. “Vrachtwagens kunnen nu niet binnen laden en lossen en dat zorgt al zeven jaar voor klachten”, aldus Van Iersel.  Andere zaken zijn aanleg van personeelstoiletten, een rookruimte en aanleg van een kleedkamer onder de kleine zaal in de nooit gebruikte  fietsenkelder. In de gang zou achterin een foyer met zitplaatsen moeten komen, deels op de plaats waar nu de voormalige oefenruimtes zitten.

Naar schatting gaat het om een investering van enkele miljoenen. “Maar dat staat nog niet vast. Onderzoek moet dat uitwijzen”, benadrukt de directeur. Mezz gaat er vanuit dat de financiering van deze renovatie deels op het conto van de gemeente als gebouweigenaar komt in het kader van onderhoud en gebreken, deels op basis van verhoging van de huurprijs en sponsorwerving. Mezz gaat ook onder meer de Provincie Brabant benaderen voor een subsidie.

Ook de capaciteit van de grote zaal zou door aanpassingen aan onder meer de barren boven en onder kunnen toenemen van 600 tot 650 bezoekers. “Daarmee heeft Breda een prima middelgrote popzaal, waarmee het kan concurreren met soortgelijke middelgrote zalen.” Van Iersel benadrukt dat het noodzakelijk is. “Want als je niks doet, komt er een moment dat bands kiezen voor andere zalen.”

Op dit moment houdt Mezz zich nog staande. Afgelopen jaar maakte het poppodium een kleine winst met 64.889 bezoekers. “Ook omdat we anderhalve ton bezuinigd hadden door Mezz Café te gaan gebruiken als kleine zaal.”

De voorstudie moet komende maand afgerond zijn. Dan moet ook duidelijk zijn wat renovatie gaat kosten.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief