Afbeelding
Freek de Swart

Fotograaf met obsessie voor perfectie maakt fotoboek over Breda

Cultuur

BREDA - Een obsessie met perfectie, zo kan het project van fotograaf Jeroen Jongeneelen wel worden genoemd. Wat begon met een paar geschoten foto’s van Bredase gebouwen op de route richting het atelier, groeide in paar jaar uit tot een zoektocht naar telkens dat ene perfecte moment. 139 van zulke momenten zijn nu samengeperst tot het boek: Monumenten in Breda, 123 gebouwen en objecten.

Perfectie
De zwart-wit foto’s zijn meer dan een collectie percelen in de stad. Jeroen probeert met zijn plaatjes ook iets te vertellen over de omgeving van de gefotografeerde objecten. Gemaakt met een verfijnd gevoel voor licht, vaak met wat beweging in de vorm van een vogel. Uit de foto’s komt een fotograaf naar boven die niet snel tevreden is. Het duurde dan ook 5 jaar voordat Jeroen content was met elke foto in het boek. “Commercieel kan je het niet permitteren om zoveel tijd aan een project te besteden, maar voor mij voelde dit als iets dat ik heel graag wilde doen.”

Sommige gebouwen waren lastiger vast te leggen dan andere. Het oude pand van boekhandel De Geus was voor Jeroen een hele uitdaging. “Ik wilde dit pand fotograferen in het vroege ochtendlicht, in de zomer en zonder auto’s voor de deur. Hiervoor ben ik maandenlang om half 6 opgestaan.” Het perfecte beeld van een gebouw was in alle gevallen de genomen foto. “Wanneer ik het perfecte moment heb vastgelegd hoef ik die niet eens terug te kijken, dat voel ik dan gewoon”, verklaart Jeroen.

Smokkelen
Een enkele keer kwam het moment hem letterlijk aanwaaien, zoals tijdens een verkenningsrondje bij de Klokkenberg. “Daar dreef een gigantische wolk die haast het pand indook en dat paste perfect bij die locatie. Het voelde bijna een beetje als smokkelen zo snel en makkelijk ik die plek kon afvinken op mijn lijst.” Wat Jeroen opvalt, is dat mensen soms panden op de foto’s helemaal niet herkennen, ook al rijden ze er dagelijks langs. “Mensen kijken over het algemeen slecht om zich heen, vooral als ze ergens vaak komen."

Foto die Jeroen Jongeneelen maakte van de Klokkenberg


Geschiedenis
Door het fotograferen kwam Jeroen steeds meer te weten over de geschiedenis van Breda. Wat hem hierbij vooral opviel, is dat Breda als kleine stad meerdere malen een hoofdrol speelde op het wereldtoneel. Als kleine jongen was hij al gegrepen door de middeleeuwen, maar dat er Nassau’s in Breda hebben gewoond wist hij bijvoorbeeld niet. “Tijdens de geschiedenisles lees je, maar met een beeld erbij wordt het realiteit en blijft het plakken. Nog een reden waarom ik gedreven werd het boek te voltooien."

Via de historie van het ene gebouw kwam hij vaak weer in aanraking met een volgend object in het fotoboek. Zo kwam hij op plekken in zijn stad waarvan Jeroen het bestaan niet wist. “Een plek die me is bijgebleven is het middeleeuwse kerkhof van de protestantse Laurentiuskerk in het Ginneken, dat was heel bijzonder om te ontdekken."

Meereizen door de eeuwen heen in Breda? Voorinschrijven voor Monumenten in Breda 123 gebouwen en objecten kan via de Bredase boekhandels en www.jeroenjongeneelen.nl.