Logo bredavandaag.nl
Freek de Swart

Outdoor Brabant onthult ambitieuze plannen voor de toekomst

  Cultuur

BREDA - Outdoor Brabant heeft maandag de ambitie uitgesproken om door te stoten naar de absolute top binnen de hippische evenementenwereld. Om dit doel te bereiken heeft de organisatie oud-wethouder Cees Meeuwis aangetrokken als nieuwe bestuursvoorzitter. Ook het programma is er een van wereldklasse, met dit jaar het wereldkampioenschap ponnymennen en in 2016 het wereldkampioenschap vierspannen.


Als het aan toernooidirecteur van Outdoor Brabant John de Vos ligt spreekt de Hippische wereld binnenkort niet meer van de grote vier (Amsterdam, Den Bosch, Beesd en Boekelo), maar van de grote vijf. Om dit financieel mogelijk te maken heeft het evenement een constructie bedacht met hierin vijf hoofdsponsors, minimaal tien exclusieve business partners en daaronder donateurs en kleinere sponsors. “Het is een piramide die de tand des tijds kan doorstaan”, aldus de Vos.

De persoon die deze nieuwe visie in goede banen moet leiden is Cees Meeuwis. Volgens hem staat Outdoor Brabant symbool voor de potentie van de gehele regio. “Dit evenement heeft alles in zich om uit te groeien tot een podium waarin we de wereld kunnen laten zien wat deze regio te bieden heeft.” 

Meeuwis wil van Outdoor Brabant een evenement maken dat heel het jaar door terugkomt in de stad in de vorm van teasers, kleinere wedstrijdevenementen, congressen en hippische demonstraties. “Vergelijk het met een film, die is ook niet klaar na een eerste vertoning in de bioscoop. Daarna volgen de DVD’s en merchandising.” Meeuwis wil verder de beeldvorming veranderen dat de hippische sport een elitair gebeuren is.

Sportief gezien heeft Outdoor Brabant 2015 in ieder geval alles in huis om een succes te worden. Bram Chardon maakt grote kans om goud te halen bij het WK Ponnymennen, zoals hij dat ook deed in 2011 en 2013. Het kampioenschap in Breda zal sowieso Bram’s laatste kunstje worden, want na Outdoor Brabant stapt hij over op de paarden. “Er is natuurlijk niks mooier dan pony-carrière afsluiten met winst, maar de concurentie is groot”.

Ook vader IJsbrand Chardon gooit natuurlijk weer hoge ogen tijdens het WK vierspan. Chardon won tien maal het wereldkampioen, drieëntwintig keer  het Nederlands kampioenschap en elf maal het CHIO van Aken. Volgens Chardon denken veel mensen daardoor dat het vanzelfsprekend is dat hij ook in Breda weer het goud gaat pakken. “De concurrentie is ontzettend goed. Het is niet normaal wat wij doen, want we strijden tegen de beste vijf van de wereld.” En daarna met zelfspot. “Eigenlijk zouden we allang genomineerd moeten zijn voor sportteam van het jaar.”

Outdoor Brabant wordt gehouden van 2 tot 6 september bij de Prinsenhoeve. Toegang is gratis.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief