Logo bredavandaag.nl
Het was tijdens de Open Monumentendag druk bij De Koepel.
Het was tijdens de Open Monumentendag druk bij De Koepel. (Guido van der Kroef)

Koepel hit tijdens Open Monumentendag Breda (foto's)

  Cultuur

BREDA - De leegstaande Koepel blijkt een hit tijdens Monumentendag in Breda. Zaterdag wist Breda de weg naar de voormalige gevangenis al te vinden, zondag was het vanaf het eerste moment druk.


Om elf uur stond er volgens een van de belangstellenden al een rij met een uur wachttijd. De drukte hield de gehele dag aan.  

Wie verstandig was geweest, had tevoren kaartjes gereserveerd. "Maar tot die groep behoorde ik niet", vertelt Guido van der Kroef, die op de bonnefooi richting de iconische koepelgevangenis was afgereisd.  Degenen die eveneens op goed geluk kwamen moesten vanaf iets na vieren worden teleurgesteld. Omdat de wachtrij ongeveer een uur bedroeg, was het niet verstandig aan te sluiten omdat daarmee de kans groot was dat de bezoekers na de sluitingstijd van 5 uur niet meer zouden worden toegelaten.

Enkele nieuwsgierigen waagden toch de gok, want aansluiten in de rij was niet verboden. "Desalniettemin ging om kwart over vier voor de zekerheid toch de poort van de koepel op en kier, waarmee de groep laatste bofkonten op het binnepleintje achter de poort afgesneden werd van de buitenwereld", vertelt Van der Kroef. Het wachten viel uiteindelijk mee.

Eenmaal binnen de koepel werden rondleidingen gegeven door studenten van de NHTV. "Alleen de begane grond en de recreatiekelders mochten worden bezocht, maar het bezoek aan het monumentale pand was zeker de moeite van het wachten waard."

De historische Koepel ging in 2014 dicht nadat er steeds minder gevangen waren en de minister al had besloten dat de Bredase gevangenis zou sluiten.  In het verleden was het ook al wel mogelijk het gebouw te bezoeken, maar toen was dat telkens voor een beperkt aantal bezoekers die zich ook nog eens van tevoren moesten aanmelden. Dat hoefde dit jaar voor het eerst niet, met lange rijen tot gevolg.

De Koepel is een van de vele historische gebouwen die dit jaar geopend waren. Onder meer de Grote Kerk, Electron, De Faam en het voormalige brouwhuis aan de Ceresstraat zijn te bezoeken. 


 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief