Logo bredavandaag.nl
De herdenking van de bevrijding van Breda door de Polen. foto Odyllia Dolne
De herdenking van de bevrijding van Breda door de Polen. foto Odyllia Dolne

Plan voor Nationaal Oorlogsmuseum in Breda

  Cultuur

BREDA - Het Generaal Maczek Museum heeft grootste plannen. Uiterlijk 2019 wil het een nieuw nationaal oorlogsmuseum openen in Breda. Het museum krijgt als thema de inzet van de Polen in de Tweede Wereldoorlog in West-Europa, m in Nederland. Dat vertelt Frans Ruczynski, al achttien jaar een van de drijvende krachten achter het museum.


Volgens Ruczynski is het de bedoeling dat het museum uiterlijk in 2019 klaar is. “Dan is het exact 75 jaar geleden dat Generaal Maczek Breda bevrijdde.” Voor dat het museum open kan, moet er nog veel gebeuren. “De financiering is het grootste punt. We hebben al een aantal gesprekken met de gemeente gehad, maar daar is nog niks uit voort gekomen. Iedereen vindt het ontzettend belangrijk dat dit museum er komt, omdat de Polen ontzettend belangrijk zijn geweest voor de stad.”

Breda is de grootste stad die door Generaal Maczek en zijn troepen is bevrijd en de Polen verbleven hier ongeveer vijf maanden. “Het Generaal Mazcek Museum is het vaderhuis voor de geschieden van de Eerste  Poolse pantserdivisie en de inzet van Polen in Breda”, aldus Ruczynski.

Naast de gemeente worden er ook gesprekken gevoerd met externe sponsoren. “3 november is een belangrijke dag voor ons. Dan gaan we in gesprek met onder andere het V-fonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. Zij zijn bereid om te investeren in het museum, maar dat doen ze nooit alleen.” Zo gaat Ruczynski op 6 november in gesprek met Marianne de Bie, wethouder cultuur. “Daarnaast moet je denken aan de Europese Unie of de provincie als mogelijke financiers.”

Als Ruczynski een pand mag kiezen, kiest hij voor het pand waar nu het Breda’s Museum zit. “Het Chasségebouw is een geweldige locatie voor ons, ook historisch gezien. Er zijn daar vele ceremonies geweest met generaal Maczek en destijds gebruikt als kazerne.”

Ruczynski verwacht dat als het museum er komt er aan belangstelling geen gebrek zal zijn. “Alleen in Breda al wonen zoveel nazaten voor Poolse bevrijders, waaronder ikzelf, die interesse hebben in dit onderwerp. Daarnaasr komen er steeds meer buitenlandse bezoekers naar Breda. Australiërs, Amerikanen, Polen, Canadezen en ga nog maar even door. Ik heb ze allemaal binnen gehad. De interesse voor de Tweede Wereldoorlog neemt alleen maar toe.”

Het huidige museum is gevestigd in de Trip van Zoudtlandtkazerne, maar daar gaat het eind dit jaar weg. “We waren al begonnen met de verhuizing, want de exposities waren daar al niet meer te zien. We zijn daar achttien jaar met veel liefde opgevangen door defensie, maar de ruimte wordt voor ons eigenlijk te klein en er is gekozen voor een andere bestemming voor het pand”, aldus Ruczynski.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief