Logo bredavandaag.nl
Tessa Gorissen

Studenten testen spel met kunstbomen voor Cultuurnacht

  Cultuur

BREDA – 26 individuele studenten van St Joost, één opdracht en maar acht weken om het voor elkaar te krijgen. Zie hier het project voor de opening van de Cultuurnacht. Donderdagavond was de try-out van 'Unfold', waarbij alles voor het eerst samen werd getest. “Als je kijkt naar waar we een maand geleden waren en nu is er een wereld van verschil.”


Rond de 150 man verzamelen zich deze donderdag in het atrium van kunstacademie Sint Joost. In de zaal staan tien machines met bomen gecreëerd van pvc-buizen. Verschillende ledlampen staan hierop gericht. Iedereen is gekomen om de try-out van de vierdejaars studenten van Ruimtelijk Ontwerp mee te maken.

Bij het horen van de indringende geluiden valt de hele zaal stil. De show begint. “Het scenario is een man die door een bos loopt met mist, zodra de man knock-out gaat, gaan de bomen open”, vertelt Danique Lintz. “Het geluid is daarbij van mechanisch naar organisch.”

De lichtshow met de daarbij behorende geluidseffecten zorgen voor kippenvel. Iedereen in de zaal staat geboeid naar het tafereel te kijken en een enkeling maakt foto's. De rook die komt opzetten zorgt voor een spannend bijeffect. Alle dingen komen vanavond samen. “Ook voor velen van ons was het voor het eerst dat we alles bij elkaar zagen. Heel onwerkelijk”, vertelt Renske Kammenga. Zij zorgde samen met de rest van 'team scenario' voor het onderbuikgevoel dat gecreëerd moest worden.

Dit onderbuikgevoel is er zeker. Veel bezoekers praten nog een tijdje na over wat zich net voor hun ogen heeft afgespeeld en wat voor indruk het op hun heeft gemaakt. Maar niet alleen bij de bezoekers. “We hoopten echt dat alles op zijn plek viel. Maar ook wij kregen kippenvel bij het zien van de openklappende bomen”, zegt Lintz.

Maar voordat de try-out gegeven kon worden hebben de studenten acht weken lang hard gewerkt om tot het ontwerp te komen. “We zijn in september begonnen met niets. Een team bedacht het ontwerp en wij moesten het gaan uitproberen”, vertelt Teun Vugts, een van de leden van 'team productie'. “En vanaf twee weken geleden was het puur produceren en nog eens produceren”, voegt Maikel van Gerven hieraan toe.

Voor nu zijn de studenten even klaar. Maar de technische mankementen moeten nog aangepast worden voor de officiële opening op de Cultuurnacht. Eén groep kan echter niet stil blijven zitten: team promotie. Zij moeten ook in de aanloop naar de Cultuurnacht op 22 januari zorgen dat de mensen Unfold niet vergeten.

“We hebben tape met ons logo erop laten drukken die we door de hele stad op de meest vreemde plekken willen plakken. Zodat mensen denken 'Hee dat heb ik eerder gezien, daar moet ik naar toe'. Net zoals we ook in aanloop naar deze try-out hebben gedaan”, meldt Ayla Vlemmings.

Veel tijd om het succes van de donderdagavond te vieren hebben de studenten niet. Het normale leven van het afstuderen gaat weer beginnen. Maar een biertje na afloop, dat slaat niemand af.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief