Logo bredavandaag.nl
Breda's Museum

Van Gogh komt tot leven met app en luisterzuilen

  Cultuur

CENTRUM - Met twee luisterzuilen in Breda en een app voor je mobiele telefoon moet de Bredase geschiedenis van schilder Vincent van Gogh tot leven komen. Dinsdag werd het project onthuld in de Grote Kerk.

De twee luisterzuilen vind je bij de Grote Kerk en Villa Mertersem in Princenhage. Voor deze locaties is gekozen omdat Vincent van Gogh vaak in de kerk kwam en zijn oom Cent in villa Mertersem in Princenhage een kunstcollectie beheerde.

Naast Breda en Princenhage zijn er in Zundert, Etten-Leur en Zevenbergen ook zuilen te vinden. De verschillende locaties van de zuilen vormen samen een wandel- en fietsknooppuntennetwerk. Als het netwerk van de zuilen klaar is, komt er een themaroute langs de zuilen.


Naast de verschillende luisterzuilen hebben de initiatiefnemers ook een app bedacht waarmee geïnteresseerden meer over Van Gogh te weten kunnen komen. In de app kun je zien welke plekken belangrijk waren in het leven van Vincent van Gogh. Zo kun je met de camera van je smartphone een plek in beeld brengen en bekijken hoe die locatie eruit zag in de tijd van Van Gogh. Voorbeelden zijn de kapel van de Koninklijke Militaire Academie, een woonhuis in de Visserstraat, Villa Mertersem in Princenhage en begraafplaats Zuylen.

De app is nu al te downloaden in de App Store. Voorlopig vind je hem onder de naam ‘Connected Monuments’. De app is ontwikkeld door de Bredase bedrijven Atlantis Games en Eclipse AV, Van Gogh Huis Zundert, RvBScenario en de Stichting Grote Kerk. De gemeente Breda heet de app gesubsiëerd.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief