Afbeelding

Kielegatse liedjes in de race voor Giels carnavalskraker van het jaar

Cultuur carnaval

BREDA - Luisteraars van het radioprogramma ‘GI:EL’ kunnen vanaf deze woensdag stemmen op de carnavalshit van 2016. Onder de genomineerden zijn ook de carnavalskrakers van de Bredase carnavalsacts Huub Hangop, Alaaf & Kicking en Café de Bommel. Volgens Freek Haverman, de man achter act Alaaf & Kicking, maken de Kielegatse inzendingen een goede kans.

Door Matthijs Keim

Haverman werkt meestal als televisie- en entertainmentproducent, maar hij stond ook aan de wieg van verschillende carnavalsevenementen zoals het ‘Hossen op de Markt’ in Breda. Om Amsterdammers warm te maken voor carnaval organiseert hij nu Alaaf & Kicking in de Melkweg in Amsterdam, een carnavalsfestijn waar verschillende Brabantse zangers optreden.

Niet alleen zijn promotielied ‘Schenk Amsterdam maar carnaval’ is zijn bijdrage aan de lijst; het lied van Café de Bommel, gezongen door medewerkers van het Bredase café, is door hem geproduceerd. Hij hoopt voor die laatste inzending op veel Bredase steun: “Als het aan het enthousiasme van de klanten van De Bommel ligt, dan kunnen wij die eerste plek nog wel eens pakken.”

Hij denkt dat de inzending van Huub Hangop mee kan strijden om de titel met zijn ‘Ik wil met jou een selfie’: “Ik vind het wel leuk bedacht.” Ook zag hij Lamme Frans in de lijst staan, volgens hem ook een grote kanshebber: “Die had vorig jaar ook al een redelijke hit.”

De winnaar hoeft volgens hem niet de beste inzending te zijn; het gaat vooral om het mobiliseren van voldoende mensen die stemmen. “Maar als je als winnaar uit de bus komt, dan is het wel een leuke promotie. Dan heb je voor even landelijke bekendheid.”

Het valt Haverman wel op dat er weinig populaire carnavalsacts uit het ‘Kielegat’ komen, ondanks dat er met Huub Hangop wel een ‘mooie Bredase artiest’ genomineerd is: “De Kielegatse muziek is niet per se het populairst, er zijn wel leuke nummers als ‘Sanseveria’ maar de populaire nummers komen overal vandaan. Het zal moeten blijken hoeveel Bredase nummers de volgende ronde halen.”

Wanneer zijn muzikale uitingen een succes worden zou het zomaar kunnen dat Havermans in de toekomst de carnavalshitlijsten gaat bestormen: “Ik zie mezelf niet als officiële zanger, maar ik vind het wel leuk om te zingen. Dus als ik ooit nog een mooie carnavalshit kan scoren, zou dat mooi zijn.”

Volgende week woensdag wordt door Giel Beelen op de website van zijn radioprogramma de top 11 carnavalshits bekendgemaakt.