Logo bredavandaag.nl
Het plan voor Drie Hoefijzers Noord is in het eerste half jaar van 2014 omgevormd. Meer grondgebonden woningen en minder kantoren.
Het plan voor Drie Hoefijzers Noord is in het eerste half jaar van 2014 omgevormd. Meer grondgebonden woningen en minder kantoren. (Wijnand Nijs)

‘Pakhuis Breda naar Amsterdams voorbeeld'

  Cultuur

BREDA - Nog dit jaar moet Breda een ‘Pakhuis’ krijgen waar burgers en ondernemers samen inspiratie kunnen opdoen en ideeën kunnen ontwikkelen die met de veranderende stad te maken hebben. Voorbeeld is het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger.


Initiatiefnemers zijn Derk Hueting, Esther Ruiten, Menno de Lange, Menno van Rosmalen en  Stefanie Vermeulen. Woensdagavond in Electron lichten ze de plannen verder toe. Dan worden ook de mogelijke locaties van het Pakhuis bekend.

In het Pakhuis moeten volgens de initiatiefnemers ideeën die aansluiten op de transitie waarbinnen de maatschappij zich bevindt elkaar vinden. “Dat gaat van nieuwe verdienmodellen en andere manieren van betalen tot duurzaamheid”, vertelt Derk Hueting. “Daarbij gaat het niet alleen om wonen en werken, maar ook om sociale verbindingen.”

Het Pakhuis zalen en werkplekken moeten krijgen en wellicht ook horeca, net als Amsterdam. “Maar het is beslist niet de bedoeling dat we Amsterdam gaan nadoen, het wordt een Bredase variant.”

Het idee voor het Pakhuis ontstond in het spoor van de Bredase VPRO Tegenlicht bijeenkomsten. “De landelijke wordt in Pakhuis de Zwijger gehouden en dan ga je daar eens kijken. Daarna begon het te zoemen”, licht Hueting toe. De initiatiefnemers denken dat ook initiatieven als de Stadsambassade onderdak zouden kunnen vinden bij de op te richten locatie.

In november was er een kick-off in Hub88, waar 60 belangstellenden waren. “Daar hebben we ideeën verzameld. Nu gaan we kijken of we een volgende stap kunnen zetten.”  

De bijeenkomst bij Electron woensdagavond is toegankelijk voor belangstellenden. Aanmelden via Facebook wordt wel gevraagd.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief