Afbeelding
Marleen Hoftijzer

Documentaire over blinde Bredanaar Bernard Tackenberg

Cultuur

HOGE VUCHT - Misschien is de Bredanaar die gemiddeld vaak te vinden is in de kroeg hem wel eens tegen gekomen. Bernard Tackenberg uit Hoge Vucht is blind, maar laat zich hierdoor niet tegenhouden om deel te nemen in de maatschappij. Nu is er een filmdocumentaire over hem gemaakt om te laten zien dat blind zijn geen handicap hoeft te zijn.

‘Ik zie jou staan’ is een documentaire over de 46-jarige Bernard uit Hoge Vucht, die door een auto-ongeluk blind raakte op zijn 27e. Voor de documentaire werd hij sinds begin 2014 gevolgd door documentairemakers Marleen Hoftijzer en Geesje van Haren. “Naast blind, is Bernard een gewone man van 46 jaar uit Breda die is uitgegroeid tot een begrip in het uitgaansleven. Hoe hij van het leven geniet willen we met zoveel mogelijk mensen delen”, zeggen de makers. Omdat hij altijd heeft kunnen zien tot het ongeluk, visualiseert Tackenberg alles in zijn hoofd.

Hoftijzer en Van Haren volgde hem onder andere tijdens carnaval en Oktoberfest in Breda. Ook zie je in de documentaire hoe hij het WK van 2014 beleeft. Tackenberg is namelijk voetballiefhebber en gaat vaak naar de kroeg om voetbalwedstrijden te kijken. Daarnaast zie je hoe belangrijk hij zijn uiterlijk vindt en daarom traint in sportschool Club Pellikaan in Breda.

Op maandag 16 mei (Tweede Pinksterdag) wordt de documentaire een aantal keren uitgezonden bij Omroep Brabant. De documentaire is tot stand gekomen door een crowdfundingcampagne via Crowdpress.