Koningsdag 2016.
Koningsdag 2016. (Nicco Bossier)
Koningsdag

Koningsdag in Breda: ‘Het pakte gelukkig nog goed uit’

  Cultuur

BREDA  - Duizenden mensen vierden woensdag volop feest in Breda tijdens Koningsdag, maar op donderdag is het feesten weer voorbij en pakt iedereen zijn dagelijkse leven op. Was Koningsdag een succes ondanks het weer dat tegenviel?


Waar feestgangers woensdag nog genoten van en stuiterden op de muziek van onder andere DJ Tiësto en Hardwell tijdens 538Koningsdag, is het donderdag rustig op het Chasséveld. Werklieden breken het podium af en kleine wagentjes rijden af en aan om materialen weg te brengen. Een hijskraan tilt het ijzeren hoofddeksel van het podium af.

Afval

Er ligt veel afval over het terrein verspreid en er wordt zo snel mogelijk opgeruimd. “Dat er veel afval ligt, verbaast me niet”, vertelt een beveiligingsmedewerkster op het terrein. “Het is een festival en dan komt er veel afval. We hebben de hoeveelheid afval wel ingeschat.” Het afbreken van het podium gebeurt in een hoog tempo. “Als het goed is, is morgenavond alles afgerond. Dan is het hier weer zoals het was”, voegt ze eraan toe.

In park Valkenberg is de ‘afvalsituatie’ anders. Daar verkochten kinderen woensdag hun spullen op de vrijmarkt, maar door het weer stonden er minder tentjes en kraampjes dan normaal gesproken. Dat levert een voordeel op voor de dag na Koningsdag. Het park ligt er namelijk voorbeeldig bij. Wel worden nog wat laatste restjes afval opgepikt door papierprikkers en wordt er nog moeite gedaan om plastic uit de fontein te vissen.

Horeca

De weersomstandigheden waren niet alleen voor jonge topverkopers op de vrijmarkt een groot probleem. Veel horecaondernemers vreesden dat Koningsdag letterlijk in het water zou vallen. Het nog slechtere nieuws voor de horeca was dat de parasollen bij buitenbarren niet meer gedoogd werden door de gemeente.

“Dat was erg vervelend. Eerst de weersvoorspelling en toen dat. Ik ga toch niet mijn mensen in de regen hun werk laten doen?”, vertelt Roy van café De Bruine Pij. Met het nieuws dat de parasollen niet meer open mochten, zag Roy het er somber in. “Rond Koningsnacht zaten we zelfs zo erg te twijfelen of we het nog wel zouden laten doorgaan. De weersvoorspelling zag er beroerd uit. En dat was in de ochtend ook zo. Tot 12.00 uur was het weer heel slecht en kwam er weinig publiek binnen. Gelukkig klaarde het weer later op de dag op”, zegt Roy.

Het café had ook wat bandjes aangetrokken. Als het weer niet goed genoeg was, betekende het dus ook voor hen einde oefening. “Maar dat was gelukkig niet zo. We hadden eerst pianisten die te vergelijken zijn met Crazy Piano’s en die deden verzoeknummertjes. Daarna wat jongere muzikanten die jaren ‘90 muziek speelden. Die waren erg goed.Toen het weer opklaarde en de bandjes begonnen te spelen, werd het hier druk.” Volgens de eigenaar was rondom zijn café het drukst bezochte punt op een bepaald moment in de middag.

Bas van café ‘t Voske heeft ook niets te klagen. “Hoe goed we gedraaid hebben, weet ik niet. Maar het ging wel beter dan ik verwacht had door de opklaring. Toen werd het levendiger in de binnenstad.”

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief