Logo bredavandaag.nl
De eerste zeer zonnige dag van Breda Jazz Festival 2016, donderdag 5 mei.
De eerste zeer zonnige dag van Breda Jazz Festival 2016, donderdag 5 mei. (Guido van der Kroef)

Jazz Festival: ‘Keer op keer weer genieten’

  Cultuur

BREDA - Het Breda Jazz Festival is vanaf donderdag volle gang bezig en menig jazzliefhebber kan zijn of haar hart ophalen bij dit grootse feest. Er is van alles te doen in de binnenstad en wij maakten eens een rondje op de eerste dag van het Jazz Festival.


Vanaf het moment dat je kaarten ophaalt bij het verkooppunt op het Kasteelplein, hoor je naar mate je dichterbij de binnenstad komt steeds meer en harder jazzmuziek. Met een graad of 20 is het heerlijk jazzweer.

Veel nationaliteiten tref je aan tijdens het lopen. Fransen, Duitsers, Engelsen, en Belgen. “We komen ieder jaar naar het Breda Jazz Festival. Het is keer op keer weer genieten”, vertelt een ouder Vlaams echtpaar dat het bijna niet kan laten om met de heupen een beetje mee te swingen.

Ze neuriën zachtjes mee op de muziek van Blue Marble Silver Cornet Band, een zogeheten brassband die de hele dag door de stad heen paradeert op verschillende buitenpodia. “Eigenlijk komen we niet voor een speciaal optreden, maar voor de sfeer die er hangt. Het is gewoon een groot feest”, lacht het echtpaar nadat de band een nummer zojuist heeft voltooid.

Er is vrijwel geen moment stilte tijdens het Festival. De brassband stopt en nog geen tien seconden later begint er een nieuwe band. “It’s great being here again”, vertelt Jonny Boston aan het publiek die aan zijn lippen hangt. “Hee Jonny, herken je me nog”, schreeuwt een oudere man met een zonnebril naar de zanger. “How ya doing man? I didn’t recognize you!”, reageert de zanger.

“Dit is een van de redenen waarom dit festival zo geweldig is. Je hebt een hele levendige band met de muzikanten. Ze zijn heel vriendelijk naar je,” vertelt de 63-jarige Peter. “Maar nu stil he, want ze gaan zo weer spelen”, fluistert hij. Direct begint de Festival Surprise Band onder leiding van Jonny Boston te spelen. Peter begint mee te knippen met zijn vingers op het ritme die de Franse drummer drumt.

Niet alleen vooraan staan fans van de solisten, maar ook op de terrassen zit het vol met jazzliefhebbers. “Waarom tussen de menigte proberen te mengen als je het vanaf hier ook kan horen?”, vertelt een lange, getinte man die nog eens een paar scheuten van zijn bier achterover giet. “Ik zit hier prima en krijg net zoveel mee als die daar vooraan staan. En ik hoef niet te door de menigte heen te slenteren.”

Het mooie weer en de toestroom van het vele publiek, geeft ook wat te klagen. “Het is nu echt veel te druk, je komt amper vooruit”, zucht een jonger echtpaar waarvan de vader met een huilend kind op zijn schouders loopt. Maar dit is een uitzondering. Veel mensen staan lachend te genieten van het weer en muziek.

Vlakbij het verkooppunt speelt de OhnO! Jazzband uit Bergen op Zoom waar een Duitser helemaal uit zijn dak gaat. “Das ist ganz toll!”, lacht en klapt de bijna twee meter grote man met - uiteraard - bier in zijn handen.

Ook de kinderen lijken te genieten van een van de Dixieland nummers die de band speelt. Aandachtig wordt er geluisterd. “Dat wil ik later ook doen, papa!”, zegt een van de kinderen enthousiast nadat de band klaar is met spelen. Een nieuwe jazzfan in wording lijkt het.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief