Logo bredavandaag.nl
De Blyde Incomste tijdens de eerste Nassaudag foto Perry Roovers
De Blyde Incomste tijdens de eerste Nassaudag foto Perry Roovers

Eten zoals Willem van Oranje en Anna van Egmont

  Cultuur

BREDA - Een feestmaal voor 500 gasten in de Grote Kerk, waarbij je je in de tijd van Willem van Oranje en zijn echtgenote Anna van Egmont waant. Inclusief het bijbehorende eten. Dat staat op het programma van de Nassaudag, aanstaande maandag.


“Proef het verleden”, vat Isabelle Schol van de organisatie het menu samen. De Bredase kok Ralph Geerts stelde samen met culinair historica Lizet Kruyff een maal samen, zoals Willem en Anna dat in 1553 ook aan hun gasten serveerden.

“Dat etentje gaven ze ter gelegenheid van de doop van hun eerste kind”, weet Schol. “Uit de bewaard gebleven boodschappenlijstjes weten we precies wat er destijds gegeten is. Ook de opgravingen helpen daarbij, zo is zijn er kalkoenbotjes gevonden. Dat is bijzonder, want de kalkoen was toen net geïntroduceerd in Nederland.”

De gasten op Tweede Pinksterdag kunnen onder meer kiezen uit ganzenborst en kalkoenpastei, maar ook verschillende soorten kazen en fruit. Voor een bijzondere lekkernij zorgen vluchtelingen uit onder meer Syrië.

“Zij gaan koekjes bakken voor bij de koffie en thee. Dat sluit aan bij de zoetigheden van destijds, waarin kruiden werden gebruikt die toen nieuw waren, maar die je nu niet meer zo snel in koekjes aantreft”, aldus Schol.

“In Syrië worden dat soort kruiden en specerijen nog wel gebruikt. De herkomst van het woord kaakje komt ook uit Afrika, ka’ak. Bovendien sluit het uitnodigen van vluchtelingen aan bij de ruimdenkende blik van Willem van Oranje.”    

Het buffet op Nassaudag wordt gehouden in de Grote Kerk. Willem van Oranje en Anna van Egmont openen samen met wethouder Marianne de Bie het buffet om 12.00 uur, dat blijft vervolgens open tot 15.30 uur. Een plekje aan tafel kost 10 euro voor een volwassene, kinderen betalen 5 euro.   

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief