Logo bredavandaag.nl
Het wordt drukker en drukker.
Het wordt drukker en drukker. (Rick Zager)

Dit is wat we nu weten van het Glazen Huis in Breda (update)

  Cultuur

BREDA - Breda maakt zich op voor een lange aanloop naar 3FM Serious Request én het Glazen Huis in de stad. BredaVandaag zet op een rijtje wat we tot nu toe weten over mediaspektakel en inzamelingsactie.


Waar komt het Glazen Huis?
Op de Grote Markt, met de rug tegen het stadhuis. "De best mogelijke locatie", aldus wethouder Boaz Adank. “Genoeg ruimte voor de horeca, het dagelijks leven en het publiek. Daarom is deze locatie de ideale plek", aldus Adank. “Het zichtbare deel komt op de Grote Markt te staan en de rest van de faciliteiten komt in het oude stadhuis en het Stadserf.”

Wanneer staat het Glazen Huis in Breda?
Het huis staat van 18 tot en met 24 december  op de Grote Markt in Breda. 

Hoeveel bezoekers worden er verwacht?
“We verwachten 70.000 tot 100.000 bezoekers in de binnenstad per dag”, stelde wethouder Boaz Adank. Ter vergelijking, Heerlen, waar in 2015 het Glazen Huis stond, trok 658.000 bezoekers

Welke dj’s nemen plaats in het huis?
De dj’s die plaatsnemen in het Glazen Huis zijn Frank van der Lende en Domien Verschuuren. Daarmee breekt 3FM met een traditie. Tot dit jaar zaten er telkens drie dj’s in het huis.

Wanneer worden de dj’s opgesloten?
Zondag 18 december  zijn de 3FM-dj's om 20.00 uur opgesloten door Hardwell, onder toeziend oog van veel publiek. Hierbij verrasste Hardwell de Grote Markt met een optreden op het dak van het Glazen Huis. Eerder op de middag genoten de dj's nog van een laatste lunch in de Mezz Breda. 

Bekijk de foto's van het insluiten, het optreden van Hardwell en de lunch

Waar is het clubhuis dit jaar?
Het clubhuis is dit jaar de Mezz, aan de Keizerstraat. Veel andere 3FM-dj's zitten hier, in plaats van het Glazen Huis. Er is iedere dag tussen 18 en 24 december een middag en een avondprogramma. In de middag betaal je per activiteit en 's avonds kost het €15. Dit kan vooraf besteld worden of aan de deur (mits het niet is uitverkocht).  

Wat is het goede doel?
In samenwerking met het Rode Kruis zoekt Serious Request jaarlijks een Stille Ramp. Dat is een doel dat vanwege zijn sluimerende aard buiten het zicht van de media blijft. Dit jaar is dat de onnodige sterfte aan longontsteking bij kinderen.

Wat is de verwachte opbrengst?
Miljoenen, zoveel is duidelijk. Tot een aantal jaar geleden verdubbelde de regering de opbrengst. Dat is al even niet meer zo. Vorig jaar werd er iets meer dan 8 miljoen opgehaald, de jaren ervoor 12, 12, 13 en 8,6 miljoen. Veel is afhankelijk van het goede doel.

Ik wil zelf in actie komen, hoe werkt dat?
3FM heeft zelf een uitgebreide site met tips en mogelijke acties, Kom in actie. Daar kun je ook zelf je actiepagina aanmaken. 

Van wie is de themesong van Serious Request dit jaar?
Dit jaar is de themesong van Lucas Hamming, dat werd bekend gemaakt door 3FM-dj Wijnand Speelman. Het liedje ‘are you with me’ van de singer-songwriter was 1 december voor het eerst te horen op de radio. Hij treed op woensdagavond 21 december op in het clubhuis. 

Serious Request wordt afgesloten met een groots optreden. Hoe zit dat?
Bij het eerste bezoek van Serious Request aan Breda, in 2008, was het slotfeest op de Grote Markt. Vanwege de verwachte drukte kan dat niet meer. Vandaar dat dit jaar gekozen is voor het Chasséveld, dat ook voor andere grote evenementen als Dancetour, 538Koningsdag en BredaLive wordt gebruikt.

Welke artiesten maken daar hun opwachting?
Waarschijnlijk treedt Lucas Hamming  als maker van de themesong ook op het slotfeest op. De andere artiesten zijn niet bekend. Wij zagen nog wel een gaatje in de agenda van Tiësto...

Wat zijn de looproutes?
Voor voetgangers zijn er looproutes uitgezet. Eén looproute leidt bezoekers vanaf Breda CS, via de Willemstraat en Park Valkenberg, Catharinastraat, Veemarktstraat naar de Grote Markt. Om vanaf het Glazen huis de Grote Markt weer te verlaten, loopt men richting de Torenstraat of richting de Reigerstraat naar het Kasteelplein.

Voetgangers kunnen de Veemarktstraat in twee richtingen gebruiken. Het eenrichtingsverkeer voor voetgangers geldt vanaf de Veemarktstraat, ongeveer voor Café Vulling, richting het Glazen Huis en daarna richting Torenstraat of Reigerstraat. Het is niet mogelijk om vanaf Kasteelplein en via de Reigerstraat naar de Grote Markt te lopen.

Waar kan ik parkeren?
De normale parkeerplaatsen in het centrum van breda kunnen gebruikt worden. Daarnaast gaan er vanaf de parkeerplaatsen bij Breepark en het Rat Verlegh Stadion pendelbussen naar het centrum. Deze pendelbussen kosten €2 per persoon. 

Hoe zit het met de horeca?
De horeca is geoorloofd om 24 uur per dag open te zijn. Tot nu toe hebben 34 horecazaken gemeld 24 uur open te zijn tussen 18 en 24 december. Dat betekent niet dat ze daadwerkelijk allemaal permanent open zijn. Veel zaken blijven waarschijnlijk alleen wat langer open als het druk is. 

Wie zijn de nachtgasten in het Glazen Huis?
Tot nu toe is bekend dat Ali B, Humberto Tan en Dionne Stax een bezoek komen brengen aan het Glazen Huis.

Is er verder nog wat te doen in de Bredase binnenstad?
Wat heet. Breda staat tussen 16 december en 8 januari in het teken van Winterland Breda, waarbij vrijwel de gehele binnenstad sfeervol is omgetoverd tot een winterslandschap. Met een schaatsbaan op de Haven, een roetsjbaan op de Havermarkt en een kerstmarkt en nostalgische kermis in het Valkenberg. Trek maar gerust een hele dag - of twee uit - voor een bezoekje aan de Parel van het Zuiden.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief