Logo bredavandaag.nl

Functie gebouw StadsGalerij onderzocht door gemeente; Filmhuis Breda optie

  Cultuur

BREDA – De gemeente Breda is een onderzoek gestart naar de toekomst van de StadsGalerij in Breda. In het najaar moet het onderzoek voltooid zijn en wordt het duidelijk welke functie het witte pand moet krijgen, laat wethouder van cultuur Marianne de Bie weten.


Er wordt in het onderzoek gekeken naar welke functie de StadsGalerij kan hebben in Breda. Een plek waar cultuur, kunst en evenementen bij elkaar komen is mogelijk, maar De Bie sluit niks uit. “We houden alle opties open.”

De Bie laat wel weten dat Filmhuis Breda een serieuze optie is voor het pand en ook Chiel Rottier van Filmhuis Breda bevestigt dit. “Wij hebben in combinatie met NV Stadsherstel een bod ingediend in December. Naar aanleiding daarvan wordt dit onderzoek nu gestart”, aldus Rottier.

Filmhuis Breda wil het pand omtoveren tot cultureel punt waar meerdere vormen van kunst te zien zijn. “Het is niet simpel een filmpje afspelen. Wij willen een vorm van crossing boarder toepassen.” Dat wil zeggen dat er ruimte is voor meerdere kunstvormen. “Een voorbeeld: We organiseerden laatst een Portugese avond. Dat draaien we een Portugese film, maar met muziek en eten uit dat land. Juist meerdere vormen van cultuur bij elkaar brengen vinden wij belangrijk en daatr is vraag naar."

Ook wil Rottier een deel horeca aan het Filmhuis toevoegen. “Die twee zijn haast onlosmakelijk met elkaar verbonden”, aldus Rottier. In het bod dat is neergelegd bij de gemeente staan een aantal voorwaarden opgenomen. “Zo hoeft de gemeente ons niet te voorzien van subsidie of steun. In het bod staat dat NV Stadsherstel het pand overneemt van de gemeente, maar wel zelf de renovatiekosten betaald. Die zitten zeker boven de drie ton”, aldus Rottier.  FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief