Logo bredavandaag.nl
De aankomst van Stoomtram Ooievaar in de Belcrum, donderdag 8 september.
De aankomst van Stoomtram Ooievaar in de Belcrum, donderdag 8 september. (Perry Roovers)

Stoomtram Ooievaar aangekomen op oude nest in Belcrum (foto's)

  Cultuur

BELCRUM -  De Ooievaar is weer terug op zijn nest. Donderdagmorgen arriveerde de unieke stoomtram vanuit Hoorn in Breda, voor twee dagen waarin hij een unieke dienstregeling gaat rijden over de Speelhuislaan.


Het ‘Backertje’ heeft 25 jaar op een sokkel gestaan voor de machinefabriek van Backer en Rueb in Breda. Daarna redde Museum Stoomtram uit Hoorn-Medemblik de in Breda gebouwde stoomtram van de sloop.

Bekijk de aankomst van de Stoomtram

Deze morgen in alle vroegte ging de tram op de dieplader om vervolgens de lange weg over het asfalt naar Breda te maken. Daar werd de afgelopen dagen al hard gewerkt aan het schoonmaken van het spoor op de Speelhuislaan. “Tot diep in de avond zijn ze bezig geweest”, vertelt Rowena de Jonge.

De Backer & Rueb stoomtram HTM 8 Ooievaar is een uniek museumstuk uit 1904. Belcrum Spoort moest het museum overtuigen van de reis naar Breda. Maar uiteindelijk is dat gelukt. De historische stoomtram gaat stapvoets over het spoor aan de Speelhuislaan rijden.

Vanwege de beperkte capaciteit zijn de (korte) pendelritten voorbehouden aan sponsoren en genodigden. Ook aan de direct omwonenden van de Speelhuislaan en aan leden van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) wordt op basis van beschikbaarheid een pendelrit à € 5,00 aangeboden.

Tijdens het feestweekend rijdt eveneens de BN DeStem Express, bestaande uit de 2 grootste stoomlocomotieven van Nederland tussen Breda en Roosendaal. Daarnaast zijn er modelspoorbanen, waaronder station Breda anno 1927, handgebouwde mini-locomotieven, een Stiltecoupé met meditatie voor de gejaagde reiziger en ook vele optredens verzorgd door Nieuwe Veste en diverse bands uit de regio. De zaterdagavond wordt in de wijk afgesloten met een Verbindingsfeest.


 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief