Logo bredavandaag.nl
Archeologen onderzoeken de grond onder het Kasteelplein.
Archeologen onderzoeken de grond onder het Kasteelplein. (gemeente Breda)

Nieuwe middeleeuwse sporen bij opgraving Kasteelplein

  Cultuur

CENTRUM - Op het Kasteelplein is tijdens graafwerkzaamheden een middeleeuws gemetseld riool tevoorschijn. Het graafwerk vond plaats vanwege de aanleg van de fontein en waterspeelplek op het plein.


Het werk werd ingepland omdat het Kasteelplein een archeologisch zeer interessante plek is, met mogelijk een schat aan informatie over het verleden, meldt de Erfgoeddienst van de gemeente.

Tijdens het werk kwam ongeveer een meter onder het huidige maaiveld een gemetseld riool tevoorschijn. “Uit dit riool, dat vanaf de Cingelstraat richting het Valkenberg liep, kwamen vondsten uit de zeventiende tot en met de negentiende eeuw”, aldus de archeologen.

Uiteindelijk werd een bijna drie meter diepe put gegraven. Daarin werden middeleeuwse sporen en vondsten aangetroffen. “De putwanden tonen ons een dwarsdoorsnede van de bodem. Daarin is goed te zien hoe de bodem in de loop der eeuwen in verschillende lagen is opgehoogd”, stellen de archeologen. “Enkele meters onder het maaiveld kwamen paalsporen, een grote kuil en een sloot tevoorschijn. Ook was in een van de profielen een waterput zichtbaar.”

Middeleeuws aardewerk dat in de put werd gevonden kan later meer vertellen over de ouderdom van de sporen.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief