Logo bredavandaag.nl
Jan Willem Storm van Leeuwen

Burgemeester Depla: ‘Dichters kleuren met woorden liefdevol hun stad’

  Cultuur

BREDA- “Liefdevol kleuren dichters met woorden hun stad”, schrijft burgemeester Paul Depla. Hij doet dat in de bundel Straten, stromen en struweel, die zijn eigen lofzang zingt over de stad Breda.


Niet alleen de prozaschrijvers hebben iets te vertellen over de Parel van het Zuiden. Dat doen – in het kader van Gedichtendag op 2 februari - een aantal talentrijke dichters in de bibliotheek van Breda vanaf 19.00 uur. Onder wie Frans A. Brocatus, Ilse Vandenbussche en Lisette Ntukabumwe.

De ouverture van de avond is in handen van Merel Nobelen met pianospel. Een dichtwedstrijd wordt aan het slot van de avond aangekondigd. Deborah Jacobs stapt over grenzen, die muren zijn geworden, heen. Ze zingt Franse Chansons dat een geliefd genre was aan ‘de fin siècle’ Baronielaan.  Er is een optreden van de met de C. Buddingh’- prijs (2003) en J.C. Bloemprijs (2009) gelauwerde Maria Barnas.

En de nieuwe bundel met gedichten van Olaf Douwes Dekker, Kees van Meel en Pien Storm van Leeuwen zingt zijn eigen lied. Zeg maar passsievolle lofzang. Olaf Douwes Dekker laat ons anders kijken naar de St. Joostkapel waar Jezus binnenkomt, een stoel pakt en naar ons kijkt.

De foto’s in dit boek zijn van Jan Willem Storm van Leeuwen en Wessel Keizer. Jan Willem is natuurwetenschapper en fotograaf. Wessel Keizer was voorlichter en fotograaf bij de gemeente Breda. “Kijk uit je doppen”, zei zijn vader hem. Dat bleef hangen. En Wessel ging op zijn manier kijken, vooral toen hij onder mooie hemelse luchten op de grond vijf en twintig gulden vond.

Jan Willem laat Olaf Douwes Dekker (Boschstraat 51) en Kees van Meel (stationsgebouw) wedijveren wie de mooiste boom in de straat heeft gekozen. Ik zou niet durven kiezen en zeker niet na het verhaal over ‘hun boom’ te hebben gelezen.

“Hier hangen rood gerande gedachten nog losjes aan takken twijgen scheut.” (Station KvM).
“Vliegt een duif boven een ronkende motor; trekt rustig een hoge boom zijn takken op”. (Boschstraat 51 ODD).

We lezen over rivieren, haven, hart van de stad, flats en wolkendekens en onze bevrijders.

Verbloemd
Pien Storm van Leeuwen heeft een vergeten monumentale plek tot leven gewekt.

“Verbloemd in de Vierwindenstraat” in een pracht van overvloedig struweel, bloemen en tegen de gevels rankende klimop het binnenhof van de oude stadsboerderij aldaar.

‘Over deze klinkers kuierden paarden
Hun lijven loom van hard labeur
terug naar de stal hier langszij
Stad omvatte niet enkel huizen
maar ook een Vierwindenmolen
een stadsboerderij, akker en wei
ik waai even binnen
 op dit voormalig erf
vind er een kleine oase
 een hoeve verbloemd.

Het is hartveroverend. Zoals in deze bundel alle poëzie ‘aan brons ontlokt trilt klank in kringen’ en ‘zingt tover in de oren van de stad’. Een aantal gedichten en foto’s wordt in de bibliotheek geëxposeerd van 31 januari t/m 19 februari.

Rinie MaasFOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief