Logo bredavandaag.nl
538Koningsdag 2014 uit de lucht.
538Koningsdag 2014 uit de lucht. (Ad Ballon)

Voorlopige evenementenkalender moet duidelijkheid scheppen

  Cultuur

BREDA - Breda wil nadrukkelijker kunnen sturen waar en wanneer evenementen in de binnenstad gaan en kunnen plaatsvinden. Daarvoor roept de gemeente een voorlopige evenementenkalender in het leven.


Dat staat in de conceptversie van het nieuwe evenementenbeleid, die 20 maart in de commissie economie als bespreeknotitie wordt aangeboden. Evenementenorganisatoren wordt gevraagd om elk jaar voor 1 oktober aan te geven waar en wanneer ze een evenement willen organiseren. Samen met het maximum aantal dagen per locatie moet dat de druk op de binnenstad beter verdelen. In het nieuwe beleid worden ook afspraken gemaakt over maximaal aantal db’s en basgeluid per locatie. Op Chasséveld en Breepark komen permanente meetstations voor geluidsmetingen.

“We geven evenementenorganisatoren ook een voordeel als ze zich aanmelden voor deze reserveringskalender”, geeft Adank aan. “Dat betekent dat ze geen precario hoeven te betalen als ze later daadwerkelijk een vergunning krijgen.” Dat kan organisatoren enkele duizenden euro’s voordeel opleveren.

De datum van 1 oktober geldt bovendien als deadline voor het verkrijgen van een subsidie voor het evenement. “Dat hebben we ook gecommuniceerd met de organisatoren. Geen enkele subsidie is gegarandeerd.”  

De deadline van 1 oktober betekent niet dat er geen nieuwe evenementen kunnen ontstaan na die datum. “Aanvragen worden dan beoordeeld op de criteria die er gelden”, aldus Adank. Die lopen parallel met de eisen die gelden voor een evenementensubsidie, geeft hij aan. “Dus bijvoorbeeld of het wat toevoegt aan de stad en of de hulpdiensten voldoende capaciteit hebben.” Ook wordt gekeken of evenementen passen bij het verhaal dat Breda wil vertellen.

Bij de toewijzing van de data op die reserveringskalender wordt gekeken naar de bestaande evenementen. “Die koesteren we. Het gaat er niet om dat we evenementenorganisaties dwars zitten.”

De kalender geeft binnenstadbewoners ook de kans om voortijdig hun opmerkingen te plaatsen: de kalender wordt openbaar gemaakt. “Daarna volgt bij aanvraag van de vergunning de officiële bezwaarperiode.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief