Logo bredavandaag.nl
HBO Intro in de Bredase binnenstad, donderdag 8 september 2016.
HBO Intro in de Bredase binnenstad, donderdag 8 september 2016. (Stadsfotograaf Breda)

‘OMG, geen HBO Intro Festival meer’

  Cultuur

BREDA - Avans, NHTV en gemeente kiezen een andere opzet voor de introductie voor nieuwe studenten. Dat betekent ook het einde voor het HBO Intro Festival in de binnenstad. De reacties op dit besluit lopen uiteen. Bewoners zijn niet rouwig, de horeca treurt net als de studenten. "OMG, nee!"


Bij Wijkraad Stadshart/Valkenberg verwacht voorzitter Piet Maanders weinig treurende reacties. “Wij hebben de afgelopen jaren veel commentaar gehad op het HBO Intro en ook geregeld aangestuurd op een andere invulling. We waren sowieso al van plan nog eens met ze te gaan praten.”

Maanders is niet tegen een introductie voor studenten. “Ik gun ze allemaal een leuke introductie met een biertje erbij. Maar dit was voor de bewoners een lang en rumoerig evenement. Ik denk niet dat veel bewoners rouwig zijn om dit besluit.”

'Zal horeca blij mee zijn'
Op Facebook reageren verschillende mensen verschrikt. “OMG, nee”, schrijven verschillende lezers van BredaVandaag, zoals Mayke. En Lisa tagt vriendin Tess: “NNNNNOOOOOOO !!!!!!! is maar goed dat we zo hebben gelachen afgelopen keren.” Anderen kijken vooral naar de binnenstadsondernemers. “Zal de horeca blij mee zijn”, zegt Sjoerd.

Niet dus. Nanda Koomans, uitbater van ‘t Hart en Café De Vulling op de Grote Markt, noemt het besluit schandalig. Ook onder haar personeel heerst er voornamelijk onbegrip. “Het is een evenement dat gewoon in de binnenstad hoort. We moeten beseffen dat we niet alleen klanten mislopen, maar ook toekomstig personeel”, aldus Koomans.

De horecaondernemer doelt hiermee op studenten die, dankzij het festival, hebben kennis kunnen maken met het Bredase uitgaansleven. “Zij kunnen dan denken van: Oh, hier zou ik wel willen werken”. Koomans is bedroefd en gaat binnenkort het belang van dit soort evenementen uit leggen aan de wethouder.

'Gemis voor de stad'
Voorzitter Jasper Riemens van studentenvereniging Maximus reageert verbaasd. “Ik sta hier van te kijken, dat is echt een groot gemis voor de stad. Gemeente Breda wil juist dat bewoners en studenten nauw met de stad betrokken zijn en vervolgens halen ze een feest dat juist voor studenten is, weg uit de stad.”

Ook de eigenaar van Café De Bruine Pij, Egon van Gennip, vindt het zonde om zo’n ‘toonaangevend’ evenement te laten varen. “Ik zou zeggen dat we hier iets voor gaan organiseren. Daar moeten we nog wel met de horeca over vergaderen, maar dit is geen goed nieuws.”

De studentenvereniging staat er volgens voorzitter Riemens zeker voor open, mocht er in de stad iets alternatiefs georganiseerd worden. Hij denkt dat er veel meer uit te halen valt als er een introductieweek georganiseerd wordt. “Tilburg heeft bijvoorbeeld ook de Top Week. Maar dat gaat lang duren want het botst tussen de Avans en NHTV. Onze commissie heeft een eigen introkamp voor Avans en een week daarna heeft de NHTV een introductiekamp. Daar gaat het al mis.”

De hogescholen zeggen in de persverklaring de roosters te hebben afgestemd. Riemens heeft daar een hard hoofd in. “Zoals ik verneem uit gesprekken gaat hier geen overeenstemming in komen. Het gaat lang duren voordat zo’n week er komt, schoolroosters zijn namelijk al twee jaar vooruit gemaakt.”


 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief