Logo bredavandaag.nl
HBO Intro 2009. Op vier plaatsen feest.
HBO Intro 2009. Op vier plaatsen feest. (Jorgen Janssens/Stadsfotograaf Breda)

‘HBO Intro Festival niet verboden’

  Cultuur

BREDA - Avans, gemeente Breda en NHTV maakten woensdag bekend dat het HBO Intro Festival niet meer doorgaat. Vooral onder horeca én stappers wekt dit veel verbazing. Vragen en antwoorden rond het festival. “Het is niet verboden.”


Veel reageerders trekken de conclusie dat  HBO Intro Festival is verboden door de gemeente. Klopt dat?
“Zeker niet”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. “Het initiatief om te stoppen komt vanuit Avans en NHTV.” De woordvoerder van Avans voegt toe: “We hadden op deze voet verder kunnen gaan, maar wij vonden dat het festival zijn doel voorbij streefde.” En dat doel is: Zorgen dat eerstejaars de stad leren kennen en elkaar. “De naam zegt het al. HBO Intro. Nu was het ook een feest voor niet-studenten en studenten die geen eerstejaars zijn.”

Waarom geen HBO Intro Festival meer in de binnenstad?
“Om alleen eerstejaars te laten deelnemen is er een besloten locatie nodig, in de binnenstad valt dit niet te controleren”, laat de gemeentewoordvoerder weten. Er vinden momenteel gesprekken plaats over de locatie van dat festival. De gemeente wil nog steeds bijdragen aan het kennis laten maken met de stad. “Het zijn nieuwe inwoners van de stad, zij worden onderdeel van de Bredase samenleving.”

Is er helemaal niks meer in de binnenstad te doen tijdens de introductie?
De introdag en straks introweek vindt op meerdere plekken in het centrum plaats. “Kijk naar andere steden”, geeft de woordvoerder van Avans namens de instellingen aan. “Het is de bedoeling dat er een introductieweek komt. Daarvan zullen sowieso activiteiten in de binnenstad plaatsvinden.”

Als kroegen zelf iets willen organiseren mag dat dan?
“Iedereen kan een evenementenvergunning aanvragen. Wij zullen dan met die partijen in gesprek gaan”, geeft de gemeentewoordvoerder aan. De woordvoerder van Avans ziet kansen voor de horeca. “Wij trekken ons terug, maar de horeca is vrij om te doen wat ze willen, hartstikke mooi. Maar de organisatie ligt niet bij Avans en NHTV. Dat dit voor de horeca als belangrijke partner een tegenvaller is, dat begrijpen we.”

Lopen andere evenementen in de binnenstad gevaar? Bredanaars vrezen voor Breda Barst en zelfs het jazzfestival.
Voor elk evenement moet een vergunning worden aangevraagd. De gemeente is bezig met een evenementennota, waarin een samenhangend geheel wordt geschetst, geeft de woordvoerder aan. Daarin is plek voor beeldbepalende evenementen waarbij geluid geproduceerd mag worden. “Nogmaals wij hebben dit festival niet afgeschaft”, aldus de gemeentewoordvoerder.  

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief