Niko van Keep in zijn werkplaats.
Niko van Keep in zijn werkplaats. Wijnand Nijs

Van Keep en het vuurvergulde Italiaanse uurwerk op ART Breda

Cultuur

GINNEKEN - De klok staat even stil bij Niko van Keep. En dat is bijzonder, want bij de antieke klokkenhandelaar en reparateur is het doorgaans een getik van belang in de winkel aan de Ginnekenweg. Maar nu dus even niet.

Dat heeft een reden. “Veel klokken zijn stilgezet voor vervoer naar ART Breda”, vertelt Van Keep, terwijl hij zijn 750 uitnodigingen naar klanten aan het schrijven is. “Ze gaan netjes in kisten voor het vervoer.”

Van Keep hoeft zijn boeltje maar een klein stukje te verschepen, naar het terrein van het Breda’s Museum. “Ik vind het knap dat we uiteindelijk toch nog op die locatie zijn uitgekomen, toch mooi in de binnenstad, zodat mensen nog even een restaurantje kunnen pikken.”

Daarmee verwijst hij naar de last-minute locatiewijziging nadat beursdirecteur Erik Hermida de hal op Breepark niet geschikt achtte in de staat waarin hij zich nu bevindt. ART Breda is belangrijk voor Van Keep. “Een prima beurs. Mooi, sfeervol ook, het Breda’s Museum.”

Het is ook de enige beurs die de handelaar in antieke uurwerken, barometers en wetenschappelijke meters aandoet dit jaar. De uitnodigingen naar zijn klanten zijn ook niet voor niks. “Ik verkoop er altijd goed, en zo’n beurs is ook altijd een mooie gelegenheid om nieuwe klanten op te doen. Er komen hele groepen over zo’n beurs, voor rondleidingen.”

De Bredanaar is van huis uit instrumentenmaker. “Ik heb jarenlang voor Mario Crijns gewerkt, daarna ben ik zelfstandig verder gegaan en heb ik een deel van zijn Bredase winkel overgenomen.”

Achter in zijn winkel bevindt zich de machinekamer. Collega Dax is daar met aandacht bezig met restauratie van uurwerken. Op de desk ligt een exemplaar dat piekfijn in orde gemaakt wordt voor het Singer Museum in Laren. Tientallen onderdelen liggen netjes naast elkaar.

“Het ambacht, dat is het mooie aan het vak. Maar ook de inkoop en de verkoop, het zoeken naar mooie spullen op veilingen”, vertelt Van Keep. Het zijn klokken met geschiedenis. “Uit de 16e, 17e en 18e eeuw, een paar uit de 19e. Internationale werken en een enkele Hollandse.” Hij wijst naar een uurwerk, glimmend messing. “Vuurverguld. Gemaakt door een klokkenmaker die ook voor Joséphine van Napoleon een klok heeft gemaakt.”

De werken die de Bredase specialist verhandelt waren vroegen al niet goedkoop. Ook nu zijn het verzamelobjecten voor liefhebbers met een gevulde portemonnee. Wat zo’n klok kost? Van Keep laat het graag onbesproken.

De uurwerken zijn vaak zeldzaam. “Het verhaal van de maker maakt ze zeldzaam. Een enkele keer heb je er een aankoopbon bij uit de 19e eeuw. Over de makers is wel veel te vinden.”

Verhalen genoeg. Van Keep staat tijdens ART Breda klaar om ze te vertellen. Aan zijn genodigden, maar ook aan andere belangstellenden. Zoals het verhaal van het ook al vuurvergulde Italiaanse uurwerkje dat hij meeneemt.

ART Breda is van 7 tot en met 14 mei bij het voormalig Breda’s Museum.