Logo bredavandaag.nl

Lust en last tijdens Nassaudag

  Cultuur

BREDA - Tijdens de Nassaudag, op tweede Pinksterdag, wordt dit jaar de vrede van Breda herdacht. Dit wordt gedaan in het thema Lust en Last, wat symbool staat voor de periode waarin Breda de belangrijkste plek in Europa was.


Lust en Last
Het Kasteel van Breda was het stamslot van de Nassaus. Hun komst heeft de stad veel lusten gebracht, maar vaak was het ook het toneel van grote lasten.

Driehonderdvijftig jaar geleden werd de Nassaustad uitgekozen als plaats voor de onderhandelingen die een einde moesten maken aan de twee jaar eerder uitgebroken zeeoorlog met Engeland, de Tweede Engelse Zeeoorlog.

Voor even was Breda het decor waartegen belangrijke internationale politiek beslist werd. Tijdens de Nassaudag staat het bol van lust en last, liefde, genegenheid tegen de achtergrond van deze periode.

De Poem Express
Driehonderd kinderen van verschillende basisscholen hebben ter voorbereiding op deze dag mee gedaan aan de Poem Express. De Poem Express is een internationaal kunst- en poëzieproject voor kinderen. Kinderen schreven een gedicht met daarbij een tekening. Samen wordt dit een gedichtenposter. Kinderen uit groep 5 en 6 van De Burchtgaarde, Laurentius en NBS Burgst maakten liefdevolle posters die tijdens de Nassaudag geëxposeerd worden in de Grote Kerk.

Locaties
Op maandag 5 juni is er tussen 12.00 uur en 17.00 uur een gevarieerd programma op meerdere locaties die verbonden zijn met de geschiedenis van de Nassaus. Deze locaties zijn de Grote Kerk, het Kasteel van Breda, het poortgebouw Begijnhof, de Waalse Kerk en Bouvigne. Ook is er een presentatie in het pop-up museum in het  station Breda.

In de Grote Kerk is er een thé dansant, een danspartij met thee en adellijke lekkernijen. Kruideninfusies laten je proeven hoe lust en liefde in de tijd van de Nassaus werden opgewekt. Dansgroep Passi laat zien hoe ze dansten in de Middeleeuwen.

De Nassaudag is gratis toegankelijk. Wie wil genieten van de lekkernijen tijdens het thé dansant koopt een ticket. Meer informatie via www.bredanassaustad.nl

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief