Logo bredavandaag.nl
Yvonne Keulaars

Een kijkje achter de schermen bij het Stedelijk Museum Breda

  Cultuur

BREDA - Fluwelen handschoenen, opengeklapte ladders en een grote houten werktafel. Het Stedelijk Museum staat nog vol met werkspullen, terwijl de laatste puntjes op de i worden gezet voor de feestelijke opening op vrijdag 16 juni.


De kassa’s in de hal zijn klaar voor gebruik. Hier en daar moet alleen nog wat zaagsel worden weggestoft. Het museumcafé moet nog worden ingericht, maar de kluisjes en garderobe zijn al gereed voor de eerste gasten. Het Stedelijk Museum gaat zich richten op het erfgoed van de stad Breda en het fenomeen beeldcultuur, bestaande uit de collectie van het voormalige Museum of the Image (MOTI).

De verbouwing van het pand in de Boschstraat is volgens planning verlopen, aldus algemeen directeur Dingeman Kuilman. “We hebben alles onder controle, maar veel zit nog in dozen.” Het gebouw kent zes zalen van in totaal 1.200 vierkante meter. Op dit moment zijn de werknemers volop bezig met de inrichting van de expositieruimtes.

Eén van de tentoonstellingen belicht de Vrede van Breda. Deze tijdelijke expositie, gevestigd op de begane grond van het museum, gaat over het 350-jarig bestaan van het vredesverdrag. Om dit jubileum te vieren hebben vier kunstenaars de oude nieuwsprenten van Romeyn de Hooghe opnieuw ingekleurd.

Kazuifels
In een andere tijdelijke expositie, getiteld ‘Wonderlijk weefsel’, hangen kazuifels uit de 18e eeuw. Deze kazuifels zijn in grote glazen wanden aangebracht. Een spotlight zorgt ervoor dat het opperkleed van een priester goed tot zijn recht komt. “Ze mogen niet te lang in het licht hangen”, laat Kuilman weten. De priesterlijke gewaden, gedecoreerd met kleurrijke bloemen en vogels, zijn daar erg gevoelig voor.

De kazuifels komen uit de collectie van het Bisschoppelijk Museum, dat in beheer is van het voormalig Breda’s Museum. Vanaf 1 januari is dat museum samengegaan met MOTI. “Een groot deel van de collectie staat nog steeds in het depot van Breda’s Museum aan de Parade. Dat verhuist na de vakantie naar een tijdelijk depot”, aldus Kuilman.

Opening
De officiële opening van het Stedelijk Museum Breda vindt plaats op vrijdag 16 juni. Een dag later gaat het museum open voor het publiek. “We zijn er klaar voor”, concludeert Kuilman.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief