Logo bredavandaag.nl
Linsey Kuijpers

Bredase fotografe volgt 21-jarige Charlotte al vier jaar voor fotoboek

  Cultuur

BREDA - De Bredase fotografe Linsey Kuijpers (25) volgt al vier jaar lang met haar camera de nu 21-jarige Charlotte. Daarmee geeft ze invulling aan de langste fotodocumentaire van Nederland. Eerder legde fotograaf Michel Szulc Krzyzanowski het leven van Charlottes moeder Henny al 42 jaar vast.


Linsey Kuijpers liep in 2013 tijdens het laatste jaar van haar studie aan St Joost tegen deze unieke documentaire aan. “Vanuit de BKKC kwam de vraag wie de kinderen van Henny wilde volgen. Een docent attendeerde me daarop. Ik was al bezig met sociale fotografie en reageerde. Uiteindelijk ben ik uitgekozen.”

De fotografe heeft inmiddels duizenden foto’s gemaakt van Charlotte. “Soms bezoek ik haar een keer per maand, soms meerdere keren. De ene keer maak ik een paar foto’s, dan weer een paar honderd. Ik heb ze ingedeeld in mappen per jaar en dan weer per maand.”

Het maken van de foto’s is gegroeid de laatste jaren. “Natuurlijk waren zij en haar moeder al gewend aan een fotograaf in hun buurt, maar ook met mij moest dat groeien. De eerste keren ben ik zonder camera geweest. Daarna ben ik gaan fotograferen. Je moet echt een band opbouwen, laten zien wat je hebt gemaakt. Op een respectvolle manier. Het is niet een onderwerp, maar Charlotte is een mens van vlees en bloed. Inmiddels hebben we een best goede band. Ik noem haar mijn kleine zusje, omdat ze toch een paar jaar jonger is dan ik.”

De documentaire moet leiden tot een fotoboek. “De bedoeling is dat het tweehonderd pagina’s dik wordt en dus ook ongeveer zoveel foto’s bevat. Dat is inderdaad flink selecteren, daar ben ik nu al mee bezig. Samen met het boek en het fotograferen ben ik er twee tot drie dagen in de week mee aan het werk.”

Voor het boek heeft Linsey al steun van BKKC, het Fonds Bijzondere Journalistieke Producties en het Mondriaanfonds. Voor het laatste deel van de financiering is ze een crowdfund-campagne gestart op voordekunst.nl. Het boek maakt ze in samenwerking met 'Uitgeverij Komma' en het jonge Bredase ontwerpduo: 'Je Favoriete Ontwerpers'.

Het boek laat het leven zien van Charlotte in de afgelopen vier jaar. Daarmee houdt het niet op, vermoedt Linsey. “Ze is nu zwanger en dat levert juist een interessant hoofdstuk op in haar leven. De kans is groot dat ik haar blijf volgen en over een paar jaar weer. Dan kun je haar leven ook vergelijken met dat van haar moeder.”

foto Linsey Kuipers
Charlotte en haar moeder Henny. foto Linsey Kuijpers


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief