Logo bredavandaag.nl
Drukte bij Palm Parkies, waar de brandweer het publiek verraste met een 'protestritje' in de hoogwerker.
Drukte bij Palm Parkies, waar de brandweer het publiek verraste met een 'protestritje' in de hoogwerker. (Perry Roovers/SQ Vision)

‘Blik- en flesmaatregel nodig om Parkies leuk te houden’

  Cultuur

BREDA - Bezoekers aan Palm Parkies in het Valkenberg mogen vanaf deze dinsdag geen drank meer meenemen in glas en blik, kondigde de organisatie maandag aan. De maatregel is pure noodzaak, geeft Bas Witlox van de Parkies aan. “Op die manier willen we zorgen dat het voor iedereen leuk blijft.”


De maatregel maakte heel wat los. “Dat verrast me niet”, geeft Witlox telefonisch vanuit het Valkenberg aan. Ook de politiek klom meteen in de pen en stelde vragen aan het college. De VVD pleitte voor orde en tucht en een Valkenberg-verbod voor Valkenberg vandalen, de SP vreesde voor het socialistisch karakter - want voor iedereen betaalbaar - nu blik en fles niet meer toegestaan is.

Volgens Witlox valt het allemaal wel mee. “Als mensen dit goed lezen, is het in ieders belang dat we deze maatregel invoeren. Wij zijn niet van mening dat mensen zonder blik en fles geen leuke Parkies meer kunnen hebben.” Of zoals het het officieel verwoordt: “Geen glas en geen blik. Dat is het.”

De SP hintte dat dit een maatregel zou zijn om de baromzet op te krikken. “Als dat de aanleiding zou zijn, zouden we wel andere maatregelen verzinnen. Dit is echt om het leuk te houden”, herhaalt hij. “Vandaar dat we ook eerder barbecues en fietsen uit het park hebben geweerd.”

het blikverbod is nodig vanwege crowdcontrol. “We hebben net wat teveel vervelende incidenten gehad die we niet willen”, vertelt hij, verwijzend naar het statement waarbij melding gemaakt werd van gooien met flessen en blikwerk naar beveiligers.  

Witlox geeft aan het laagdrempelige karakter te willen behouden. “We proberen per stad af te stemmen op wat lokale vereisten zijn om dit leuk te houden. In Dordrecht en Roosendaal is het echt niet eigen drinken mee te nemen. We denken dat dit in Breda niet nodig is.”

De VVD-suggestie van een parkverbod is voor de Vlaamse organisator een brug te ver. “Ik denk dat we samen met de gemeente al drie of vier jaar al bijsturing doen over wat wel gewenst is en wat niet. Dat er natuurlijk altijd herrieschoppers zijn, dat is een afspiegeling van de samenleving.”

Parkies is in Breda de laatste jaren een dinsdagavond waarbij het park afgeladen vol zit. “Toch is dat niet anders in onze beleving dan 20 jaar geleden. De kern is ongeveer dezelfde groep, rond podium en barren. Het publiek is wel gegroeid met de picknickers op het veld.”

Deze dinsdagavond speelt Waterproof Shampoo.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief