Logo bredavandaag.nl
Manouk Robina Quint/Hans en Grietje

Bredaas fotografenduo exposeert in pand De Geus

  Cultuur

BREDA - Een expositie van 27 sprekende portretten van jonge Afrikaanse schoolkinderen op een plek die zelf al een bezoek waard is: het voormalige pand van uitgeverij de Geus aan de Oude Vest.


De foto’s zijn gemaakt tijdens een reis naar Afrika door de van oorsprong Bredase fotografen Hidde van der Linden en Manouk Quint. “We zijn allebei vorig jaar afgestudeerd en wilden een lange reis maken en op bezoek gaan bij een vriend”, vertelt Manouk.

Het werd een reis met bijzondere ervaringen. Bijzonder was dat de twee, afgestudeerd aan de opleidingen Media, Informatie en Communicatie en Redactie, Media en Productie in Kaapstad aan de slag mochten met een fotoshoot voor Heineken. “Dat kwam op de dag voor ons vertrek rond.”

Maar bijzonder waren vooral de projecten waarmee ze bij toeval in aanraking kwamen. In Sithand’izingane bij Johannesburg kwamen ze bij een opvang voor kinderen. “Dat is een veilige plek, waar kinderen kunnen verblijven buiten schooltijden, zodat ze niet na school gaan rondzwerven. Ze  krijgen warme maaltijden, in de vakantie zelfs twee keer per dag.”

De opvang voor kinderen van nul tot 18 jaar maakte indruk op Manouk en Hidde. “We hebben foto’s gemaakt voor flyers en het project, maar we dachten we moeten er meer meedoen. Bij thuiskomst hebben we bedacht dat we de portretten onder de aandacht willen brengen, zo is Meet the kids ontstaan.”

Het project wordt gerund door inwoners uit de omliggende wijken en draait op subsidies en giften. “Daarom gaan we de portretten verkopen. Op die manier willen we een klaslokaal realiseren en zorgen voor keukengerei en bestek. Nu gebruiken ze wegwerpbestek dat ze telkens afwassen.”

In Zambia kwamen de twee via via bij toeval terecht bij de Zambesi Sunshine Trust Project, een school waar 300 kinderen les krijgen en waar alle leerlingen - voor die omgeving heel bijzonder -  een eigen schriftje hebben. “Daar willen we eveneens een klaslokaal realiseren en voor elk kind een rugzakje. Daarnaast willen we ook weer keukengerei financieren.”

De opbrengsten moeten komen van de verkoop van de portretten die Hidde en Manouk maakten bij beide projecten. Ze zijn zaterdag en zondag te zien in het voormalige kantoor van Uitgeverij de Geus. “Het is de bedoeling dat het een gezellige borrel wordt, de hapjes en drankjes worden gesponsord.”

Meet The Kids
Voormalig pand De Geus, Oude Vest
11 augustus van 16.00 tot 21.00 uur
12 augustus van 10.00 tot 14.00 uur
Meer info

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief