Logo bredavandaag.nl
De vlaggenparade op het Kasteel van Breda, Koningsdag 2017.
De vlaggenparade op het Kasteel van Breda, Koningsdag 2017. (Theo Herrings)

Vredesverdrag van 1667 voor eerst te zien op Open Monumentendag

  Cultuur

BREDA  - Tijdens Open Monumentendag in Breda is het originele, handgeschreven en ondertekende Vredesverdrag te zien in het Huis van Brecht. Dat verdrag, dat is geratificeerd op 24 augustus 1667 wordt volgens de organisatie voor het eerst tentoongesteld, ter gelegenheid van de viering en herdenking van 350 jaar Vrede van Breda.


De 31e editie van Open Monumentendag staat zaterdag 9 en zondag 10 september in het teken van ‘boeren, burgers en buitenlui’, met daarin aandacht voor de verbinding tussen cultuur, landschap en natuur. Tijdens de dag zijn in Breda ruim 30 locaties geopend. Daarnaast zijn er tal van activiteiten, zoals een ambachtenmarkt, muziek, verhalenvertellers, lekker eten, exposities, demonstraties en meer.

Onder de monumenten die de deuren open gooien ‘klassiekers’ als Grote Kerk, de Waalse en de Lutherse Kerk, theaters als het Chassé en het Stedelijk Museum, het Begijnhof Museum en het Museum Paulus van Daesdonck.

Andere klassiekers zijn Kasteel Bouvigne, het symbool voor de catechisten, het statige stadhuis aan de Grote Markt en het stadsarchief met haar vele ondergrondse depots. In het Koningin Wilhelmina Paviljoen is de vaste expositie over de geschiedenis van het Kasteel van Breda te bezichtigen

Speciaal in het kader van ‘boeren, burgers en buitenlui’ zijn diverse boerderijen aangesloten. Zo is bij Boerderij Wolfslaar op beide dagen de tentoonstelling ‘zonder boer geen voer; 6.000 jaar landbouw in West-Brabant’ te zien. In Princenhage kunnen bezoekers terecht bij aardbeienboer van Haperen. Op dit stukje Rith wordt al generaties lang geboerd en getuinierd. Op zondag rijdt een speciale oldtimer bus naar onder andere dit boerenbedrijf ter viering van ‘Princenhage 75 jaar dorp in Breda’.

In het Mastbos opent op zondag Het Nuwenhuys. Eén van de oudste boerderijen van Breda. Op zondag is ook de monumentale Koepelgevangenis geopend voor rondleidingen waarvoor gereserveerd moet worden.  Die vinden plaats tussen 11.00 en 16.30 uur.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief