Edwin van de Merwe
carnaval

‘Ge motter mar opkomme’: Carnavalsvereniging De Jeanettekes en hun vier meter hoge toren

  Cultuur

BREDA - De Jeanettekes heten ze; het team van vijftien man dat namens de Bredase gaybar Venise een carnavalswagen in de stijl van Venetië bouwt. Voor het eerst doet een ‘all gay’ wagen mee aan de optocht van ‘t Kielegat.


Door Michael Janiec

Waarom Jeanettekes? Het is een verwijzing naar de benaming bij onze zuiderburen van gays. De eigenaar van de Venise en initiatiefnemer Edwin van de Merwe is daar kort in: “Het klinkt wel lollig. Sinds een paar jaar noem ik de Venise Bar altijd al de Jeanettekes Bar tijdens carnaval.”

Hoewel dit de eerste deelname is aan het Bredase carnaval, speelt het idee al langer bij Van de Merwe. Twee jaar geleden had hij de smaak al te pakken door spontaan op een carnavalswagen te klimmen en rondgereden te worden over de Grote Markt: “Toen dacht ik opeens: het zou toch super zijn als wij met de Venise Bar in de echte optocht gaan meedoen!”

De afgelopen carnaval was die kans er nog niet, vanwege het gebrek aan een wagen. Voor het komende carnaval zit dat wel snor; Karel van De Ruijter’s Vis sponsort de kar en voorziet de vereniging ook van een lasser.

Er komen Venetiaanse maskers op de carnavalswagen, bestaand uit ruim 266.000 papieren bloemen. Zelf gevouwen? Welnee, Van de Merwe kon de partij overnemen van een Belgische ondernemer. Daarnaast komt op de carnavalswagen een vier meter hoge toren. Daar moeten Van De Merwe en Mama Venise, barman Tijmen, op een gegeven moment ook op zien te komen. De vaste dragqueen van Venise Bar, JJ Chardonnay, krijgt een plaats op de troon.

Het vijftigjarige bestaan van de Venise Bar, die door Erna de Haas werd geopend op 1 december 1967, krijgt eveneens een mooie plek bij deze festiviteiten. Voor ondernemer Van de Merwe is het op 1 december ook precies vijf jaar geleden dat hij de Venise Bar overnam. De Haas, waarvan een groot portret aan de gevel van de Venise Bar hangt, wordt tijdens carnaval ceremonieel nagezwaaid, als in: ‘we zwaaien er-na’.

Het motto voor het initiatief luidt als volgt: “Een Bietje Gay dat is Oké”. Van de Merwe heeft met z’n carnavalsvereniging voor dit jaar grote ambities, maar verder dan dat kijkt hij nog niet. “We gaan eerst voor de volle honderd procent voor de Optocht in 2018 en daarna kijken we verder.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief