Logo bredavandaag.nl
Stadsfotograaf Breda

Breda Barst: Toegankelijker dan ooit

  Cultuur

BREDA - Nog iets minder dan twee weken en dan is het Valkenberg weer het festivalterrein voor Breda Barst. Het festival is dit jaar beter toegankelijk voor rolstoelers en is ook duurzamer. Maar het draait natuurlijk om de muziek op 16 en 17 september.


Door Bregje Kop
“De muziek is dit jaar vergelijkbaar zijn met andere jaren; een beetje alternatief en een beetje rock”, vertelt voorzitter Jurgen Blommaert. Een van de internationale acts is de Canadese zangeres Sass Jordan. “Zij heeft een paar hits gehad in de jaren 90. Het album Racine waar veel van haar hits opstaan, is net voor aanvang van Breda barst 25 jaar oud. Daarom brengt ze het opnieuw uit. Toevallig is dat net voor het festival.”

Nieuw is dit jaar het talentenpodium. “Dit doen we in samenwerking met de Kunstbende. Zij komen met een uitklapbare bus, waar een podium uitkomt. Zaterdag verzorgen zij het programma met jonge talenten en zondag verzorgen wij dit programma samen met December Tapes, organisatie voor regionaal talent.”

Ook aan de jongere bezoekers is gedacht. “Dit jaar hebben we mini Barst op zaterdag en zondag. Ook is de zweefmolen terug op verzoek van velen.” Daarnaast zijn er workshops voor de jongsten en allerlei activiteiten die een beroep doen op de creativiteit van deze bezoekers.

Niet alleen de jonge bezoekers zijn welkom, ook de muziekliefhebber die zich meestal wat minder makkelijk over een festivalterrein kan bewegen, moet zich welkom voelen. Voor de toegankelijkheid heeft de organisatie samengewerkt met de organisatie die toegankelijkheid in Breda onder de loep neemt. “We hebben er serieus naar gekeken. Zo zijn we met paar rolstoelers gaan kijken wat ze precies wilden. Als resultaat worden barren verlaagd en vlonders aangelegd.”  

Bijzonder ook dit jaar: “Op zaterdag hebben we een bruiloft van twee vrijwilligers die elkaar hebben leren kennen op Breda Barst.” Ook zijn er dit jaar extra stappen gemaakt op het gebied van duurzaamheid. “Denk hierbij aan meer ledverlichting en een aangepast stroomplan.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief