Logo bredavandaag.nl
Marcel Vos

Het Turfschip vaart weer door deel van de singels

  Cultuur

BREDA - Marcel Vos, bedenker van het nieuwe Turfschip, staat te popelen om de historie van de list van het Turfschip nieuw leven in te blazen. Tijdens Open Monumentendag dit weekend betekent dit dat hij met twee rondvaartsloepjes de historie van de list laat zien.


Tijdens de tachtigjarige oorlog was het Kasteel van Breda bezet door de Spanjaarden. Het was een lastige kwestie om dit te herveroveren. Totdat schipper Adriaen van Bergen uit Leur met een idee kwam. Met zijn schip vervoerde hij al jarenlang turf naar het Kasteel van Breda. Omdat hij dit al zo lang deed werd zijn schip niet meer gecontroleerd en konden soldaten ongezien dichtbij het kasteel komen. Zeventig soldaten verstopten zich op het schip om zo hun kasteel terug te winnen.

Jaarlijks tijdens monumentendag probeert Vos dit eeuwenoude verhaal over te brengen op belangstellenden. Deze vertelling wordt door een verklede acteur gedaan om zo de beleving extra bijzonder te maken. Ieder kwartier tussen elf en vijf uur vertrekt er vanaf de Koning Willem-Alexanderbrug een sloep.

Niet alleen door middel van vertellingen in sloepen probeert Vos ‘de list van het Turfschip’ in ere te houden, hij is ook bezig met een replica van het Turfschip. “Dat moet te doen zijn, want het originele schip was eigenlijk helemaal niet zo groot.”

Volgens Vos zou het mooi zijn als het schip een vast plekje kreeg waar iedereen hem kan bewonderen. “Het kan nog een tijd duren voordat het er komt, daarvoor zullen nog wat fondsen enzovoorts nodig hebben.”

Op het youtubekanaal van het de list van het Turfschip Breda zijn verschillende filmpjes te vinden van zowel het schoonmaken van de slotgracht al een rondvaart tijdens monumentendag. 

Inschrijven voor de rondvaart kan via de website van monumentendag.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief