Logo bredavandaag.nl
Jos de Wit: ‘Als er nú niks gebeurt, zijn er straks geen carnavalskapellen meer’
Jos de Wit: ‘Als er nú niks gebeurt, zijn er straks geen carnavalskapellen meer’ (Addo Sprangers)
carnaval

Flexmuzikanten moeten carnavalskapellen redden van ondergang

  Cultuur

BREDA - Carnaval zonder muziek van carnavalskapellen? Jos de Wit, carnavalsvierder pur sang, kan het zich nauwelijks voorstellen. Toch is die dreiging door het sterk teruglopende aantal muzikanten reëel, stelt hij. Een op korte termijn op te zetten poule van flexmuzikanten moet uitkomst brengen.


“Het gebrek aan muzikanten komt niet zo maar uit de lucht vallen”, weet De Wit. ‘Bij carnavalsvereniging ’t Lestogenblik in ’t Ginneken hadden we 35 jaar geleden al problemen om een hofkapel te vinden voor de verschillende optredens. Als voorzitter moest ik destijds zorgen voor de muziek. Stond ik met carnaval op zaterdagavond nog muzikanten te ronselen voor zondag. Uiteindelijk hebben we toen ’t Allerleste opgericht, een carnavalsband met veertigplussers, allemaal beginners. Die oplossing bleek tijdelijk, want er kwam een kentering waarbij steeds meer leden stopten.”

Neergang
Zelf verdween Jos de Wit ook even uit beeld. “Zo’n 25 jaar geleden verhuisde ik naar België. Bij mijn vertrek liepen er in Breda nog 114 carnavalskapellen rond. Bij mijn terugkeer naar Breda tien jaar later waren er nog zo’n veertig over. Nu zijn er nog vijftien kapellen. En je mag het niet hardop zeggen, maar sommige daarvan bestaan eigenlijk nog slechts in naam.”

Huurlingen
Als vrijwilliger bij de Stichting Bredase Carnaval Viering (BCV) kwam De Wit via de Commissie Feesten in contact met Piet Raats. Laatstgenoemde gaf te kennen bij carnavalskapel De Biemeewes steeds meer moeite te hebben om een optimale bezetting te realiseren. “Hierop besloten we onze krachten te bundelen”, aldus Jos de Wit. “Dat is elf jaar goed gegaan, maar inmiddels hebben we opnieuw te weinig muzikanten. Dit probleem speelt overigens niet alleen in Ut Kielegat, ik beluister het ook in andere Brabantse plaatsen. Toen anderhalf jaar geleden onze muzikanten weer ‘op’ waren, hebben we ons door de goede contacten met andere kapellen staande kunnen houden door muzikanten te lenen en in te zetten als ‘huurlingen’. Piet Raats opperde toen het idee om een zogeheten ‘flexkapel’ op te richten.”

Danktank
Om dat plan verder vorm te geven, nam Jos de Wit zitting in een zogenaamde ‘denktank’, samen met Willem Schoonenbeek, de huidige voorzitter van de Bredase Federatie van Carnavalsverenigingen (BFC), en Jos Filius, voorzitter van de Commissie Feesten van die club. Na gesprekken met vertegenwoordigers van de diverse kapellen resulteerde dit in het zeer ambitieus klinkende Deltaplan Flexband dat voorziet in de oprichting van een poule van flexmuzikanten die kapellen met een tekort aan manschappen tijdelijk verlichting moeten bieden.

Aanwas
Jos de Wit: “Met de oprichting van de jeugdkapel de Kielegatse Brakskes wordt weliswaar gewerkt aan toekomstige aanwas, maar voor het zover is hebben we als kapellen nog wel wat tijd te overbruggen. We mikken daarom nu op oudere muzikanten die wel af en toe willen meespelen in een carnavalskapel, maar die geen zin meer hebben om het hele jaar door wekelijks te oefenen of om met carnaval alle dagen als muzikant op stap te zijn. Door vraag en aanbod samen te brengen kunnen we iedereen blij maken.”

Polonaise
Hij hoopt op een vaste kern van zo’n twintig flexmuzikanten. “Wellicht kunnen we zelfs een heuse Flexband in het leven roepen met een repertoire van vijftien klassieke carnavalsnummers die iedereen na een paar repetities kan spelen.” De echte carnavalsvierders willen nu eenmaal het liefst levende muziek horen, zo stelt De Wit. “Dat is de ziel van carnaval. Wanneer een nummer als ‘Er staat een paard in de gang’ wordt ingezet, wordt steevast meteen de polonaise ingezet. Dát spreekt aan. Hopelijk geldt dat ook voor ons plan met de flexmuzikanten. Als er nú niks gebeurt, zijn er straks geen carnavalskapellen meer.”

Belangstelling om als flexmuzikant een steentje bij te dragen aan het voortbestaan van de Bredase carnavalskapellen? Nog flexmuzikanten nodig als kapel? Meer informatie nodig? Stuur dan een mailtje naar flexband@bfckielegat.nl

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief