Afbeelding

‘Kijk welke events wat toevoegen én zorg voor een nachtcultuur’

Cultuur uitgaan

BREDA - Is Breda nog wel een leuke uitgaansstad? Wat kan er beter en wat gaat er goed? 8 november in Kerkplein gaan stappers, gemeente, bewoners en ondernemers met elkaar in gesprek over het onderwerp. Eventplanner Billy Zomerdijk (26) wil - onder meer - meer ruimte voor creativiteit én voor clubs langere openingstijden.

Werkzaam in het uitgaansleven sinds:
“Ik organiseerde mijn eerste feestje toen ik zestien was. Dat was op de Spinola, een feestje met disco-house voor mijn vrienden, omdat op andere plaatsen overal dezelfde muziek werd gedraaid. Dat organiseren bleek ik aardig te kunnen, al heeft het nog zeven jaar geduurd voordat ik er van kon leven.”

Werkt als?
“Eventplanner, netwerker en lobbyist.” Eigenaar van Raw Music en runt samen met Mauro Boer, Maarten Lammertink en Yorick Knijff Local Motion. Organiseert feesten bij en voor onder meer De Graanbeurs.

Op welke doelgroep richt je je?
“We richten ons op de mensen tussen 20 en 30, de groep die veel variëteit wil.”

Wat gaat er goed in Breda?
“Breda is een persoonlijke stad. Als inwoners zijn we blij met hoe het hier is, maar we geven mensen van buiten te weinig kans om ervan mee te genieten.”

Wat zou je graag beter zien?
“Je ziet dat er creativiteit broeit, het is allemaal nogal braaf, strak en basic. Waarom staan er geen betonnen pingpong-tafels in het Valkenberg, of zijn er akoestische optredens, kunsttochten of staan er living statues.”

Wat is de grootste uitdaging?
“Breda wordt niet serieus genomen als cultuurstad in Nederland, merk ik. We claimen evenementenstad of DJ-stad te zijn, maar zijn het niet. We omarmen dj’s met trots als ze wereldberoemd zijn, maar daarvoor niet. Muzikanten, dj’s en kunstenaars gaan naar de randstad. We moeten talent spotten en koesteren.”

Iets dat volgens jou het Bredase culturele leven kan stimuleren, is het verruimen van de openingstijden voor een aantal clubs tot zes uur. Daarover spreek je samen met de mede-opstellers van een petitie deze donderdag met de gemeenteraad. Waarom is die verruiming nodig?

“We hebben nu niet echt een nachtcultuur, zoals in Enschede of Tilburg. We merken dat er alleen Bredanaars op clubavonden af komen, zouden ook graag mensen uit andere steden willen hebben. Voor clubavonden programmeer je artiesten, zet je een decor weg, maak je een lichtshow. Het is exclusiever, anders dan in de kroeg. Daar is ook niks mis mee, maar het is een andere manier van uitgaan. Het gaat ons echt om de clubcultuur.”

Ondernemen in de binnenstad betekent ook dat je tegen verschillende belangen opbotst. Bewoners die vinden dat de grens met het aantal geluid producerende evenementen wel is bereikt. Begrijp je dat?

“Wat wij willen, zijn avonden voor groepen tot duizend mensen. Dat kun je organiseren zonder dat je een storende factor bent. De mensen op wie wij ons richten, begrijpen ook wel dat je ‘s nachts niet met veel lawaai de stad moet verlaten. Die kopen een kaartje en begrijpen echt wel hoe ze met elkaar moeten omgaan.”

“Daarnaast moet Breda kijken welke evenementen wat toevoegen aan de stad. Heeft Breda wel zoveel aan 538Koningsdag, met bezoekers die naar het Chasséveld gaan en daarna meteen weer weg? Zorg als Breda voor een goed klimaat voor de creatievelingen, zodat zij in de stad blijven.”

#BredaPraat. Woensdag 8 november in Kerkplein. Inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang gratis.
Meepraten?
Dat kan! Meld je aan op het Facebook-event en blijf op de hoogte.