Logo bredavandaag.nl
Ilse Wolf bij haar project over mantelzorg, Mantel der Liefde.
Ilse Wolf bij haar project over mantelzorg, Mantel der Liefde. (Bregje Kop)

‘Ik wil mensen bereiken die zichzelf niet als mantelzorger zien’

  Cultuur

BREDA - Tussen grote houten kisten staat fotografe Ilse Wolf trots te glimmen. Vanaf zaterdag is in een ruimte in het station haar expositie ‘Mantel der Liefde’ te zien, een ode aan mantelzorgers. Vrijdagmiddag beleefde de tentoonstelling de première voor een klein gezelschap.


“Ik vind het echt heel spannend”, zegt Ilse Wolf vlak voor de officiële opening. “Ik heb dit project helemaal zelf verzonnen en gemaakt. Ik ben heel benieuwd wat de mensen ervan vinden.” Voor dit project werkte Wolf samen met copywriter Carla van Gaalen en ontwerpster Merel van der Linden.

De expositie is erg interactief. Bezoekers moeten elkaar helpen om te foto’s tevoorschijn te krijgen. “Het idee hierachter is dat je in de mantelzorg elkaar helpt, en hier ook.” Zo staan er in de hal een aantal bakken waar je een foto uit moet trekken en stellages met daaraan foto’s die tevoorschijn komen als er aan een touw getrokken wordt.

De foto’s die te zien zijn tijdens deze expositie staan allemaal in het teken van mantelzorg. “Het idee voor dit project is een beetje ontsprongen vorig jaar tijdens BredaPhoto. Toen deed ik in opdracht ook een project”, zegt Wolf. “Dat, in combinatie met de mantelzorg die mijn moeder verleent aan mijn vader, is deze expositie geworden.”

De vader van Wolf mist een arm. Daardoor kon hij niet veel zelf doen en heeft zijn vrouw voor hem gezorgd. “Mijn moeder zag deze zorg als iets wat ze gewoon moest doen. Ze voelde zichzelf geen mantelzorger.” Dat is dan ook precies wat Wolf met haar expositie voor elkaar wil krijgen: “Mensen bereiken die zichzelf niet als mantelzorger zien.”

De opening van vrijdagmiddag op het stationsplein in Breda is de aftrap van een expositie die twee jaar door Nederland gaat reizen. “Als het goed is is de eerstvolgende locatie het Provinciehuis in Den bosch”, zegt Wolf. “Maar we hebben het zo druk gehad en het is allemaal zo snel gegaan, dat we nog niet echt over volgende locaties hebben nagedacht.”

De expositie is zaterdag vanaf 12.00 uur te zien.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief