Logo bredavandaag.nl
Ine van Merendonk en Jan Hein Luijckx genieten van het spelen bij La Banda.
Ine van Merendonk en Jan Hein Luijckx genieten van het spelen bij La Banda. (Joyce van Zijl)

Dansorkest LaBanda: ‘Muziek van Glenn Miller is tijdloos’

  Cultuur

BREDA - De oorsprong van La Banda ligt bij de HKI-Kunstzijdefabriek. Daar ontstond een bedrijfsorkest, dat langzaam maar zeker uitgroeide tot dansorkest La Banda. En nu, vijftig jaar later, viert dit orkest zondag in gemeenschapshuis De Koe in Princenhage zijn 50-jarig jubileum.


Door Joyce van Zijl

Vanaf het ontstaan spelen mannen en vrouwen samen in het orkest. “Dat was heel bijzonder, dat er vrouwen meespeelden”, vertelt Ine van Merendonk,  voorzitter van de club. “We zijn altijd een gemengd orkest gebleven. We hebben een hele ontwikkeling doorgemaakt, met steeds verschillende dirigenten, met elk hun eigen visie waardoor we blijven leren.”

De huidige dirigent, Joost van Gastel, is een heel bijzondere, vertelt de voorzitter. “Hij heeft niet de traditionele route langs het conservatorium gedaan, maar maakte bij zijn sollicitatie indruk door zijn motivatie: ‘Jullie maken de meest mooie muziek die er is’. Het is hem op het lijf geschreven, hij is er nu zo’n vier jaar bij.”

Groot repertoire
“La Banda heeft een heel groot repertoire. De muziekcommissie bepaalt in samenspraak met de dirigent wat wanneer gespeeld wordt. Wij spelen vooral swing, échte muziek door alle instrumenten samen. Het is wisselend in tempo en er zijn allerlei stijlen, van Zuid-Amerikaans getinte swing tot de bekende evergreens.”

“Ik vind het pakkende muziek. Melodisch, het blijft boeien. En het is feel good-muziek. Al zijn de teksten soms heel dramatisch, het is absoluut muziek met een ziel. Wie kent nou niet ‘In the mood’? Glenn Miller is onze absolute favoriet. Naast ‘In the Mood’ spelen we ook vrijwel elk optreden ‘Pennsylvania 6-5000’. “

Feest
Afgelopen weekend had het orkest al een programma voor de eigen leden. Daar werd zangeres Cokky Ligtenberg tot erelid benoemd. “Zij moet helaas door omstandigheden stoppen. Ze was onze eerste zangeres en is in 2009 begonnen. Ook onze trombonist en trompettist moesten stoppen, daar zijn we dus dringend op zoek naar versterking.”

Tijdens het jubileumconcert treedt ook een aantal andere orkesten uit Breda op. Ook de dansers van dansschool Nana Vanderpluym zijn aanwezig, zoals ze er ook bij de KAM waren. “We doen altijd een tapdansnummer met hen. Zij zijn natuurlijk ook van de partij. We hopen dan ook op veel publiek bij deze bijzondere middag.”

Het optreden in De Koe begint zondag 12 november om 13.00 uur.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief