Afbeelding
Fenna Koot

Terug naar het thuisHONK Breda

Cultuur

BREDA - Een verzameling van Bredaas talent. Dat is HONK, de verkoopexpositie in het Stedelijk Museum in Breda, die vanaf 30 november tot en met 7 januari te zien is. Jonge aanstormende kunstenaars en gevestigde makers zijn bij elkaar gebracht om hun kunstwerken te tonen.

Verrassend, divers en toch heel intiem. Dat is het gevoel dat je krijgt wanneer je de I.S.M. ruimte van het Stedelijk Museum binnenstapt. “Ik werk eigenlijk altijd met een thema en kleuren, en op die manier zet ik een expositie op”, vertelt curator Michelle van der Poel van KOP. Dit keer zijn de thema’s Trashers, ReNature en Virtual Space. Variërend van prints, tot animaties en interieurobjecten kom je heel verschillende materialen en voorwerpen tegen.

Veelzijdiger kan de tentoonstelling haast niet zijn. Een bank gemaakt van winkelwagentjes, het ‘moderne’ meisje met de parel als print, een raamsticker waarop regendruppels kunnen ‘racen’ en lampen en vazen gemaakt van rubber en kurk. Alles op zo’n manier gemaakt dat ‘(on)gewone’ zaken veranderen in iets esthetisch en artistiek bijzonders.

Wat opvalt is de enorme koeienmaag die in de ruimte staat. “Ik ben me tijdens mijn studie aan het St. Joost (in Breda) gaan specialiseren in beeldende kunst. Een koeienmaag wordt door veel mensen als iets vies gezien, maar door de conservering wordt de maag een heel ander materiaal. Het is ook wel goed, want je gaat toch anders nadenken over het gebruik van de natuur. Het is heel duurzaam”, vertelt Mandy den Elzen, beeldend kunstenaar.

Inmiddels hebben namen als Dior en Chrysler al samples aangevraagd van haar stukken en heeft een New Yorkse ontwerper de dierlijke materialen als mouwen gebruikt. Maar zetten mensen dit nu ook als kunst thuis weg? “Ja, zeker de wat kleinere stukken. Ik heb bij Art Rotterdam eens een expositie met vissenkiewen gemaakt. Dat soort dingen worden ook door particulieren gekocht”, zegt de kunstenares.

In de I.S.M. ruimte waar de expositie zich bevindt, zijn het hele jaar door snel wisselende, magazine achtige tentoonstellingen te zien. “Wat veel mensen niet weten is dat deze ruimte altijd gratis toegankelijk is”, zegt Cindy Beck, hoofd educatie en participatie. “We werken samen met culturele partners in de stad. Zo hebben we eens een fototentoonstelling gedaan met mensen uit de buurt. Dan komen mensen die hier al tientallen jaren wonen ineens voor het eerst binnen. Joep van Drop van Joep (uit de straat) komt hier nu iedere vrijdag dropjes brengen, terwijl hij hier daarvoor in al die jaren nog nooit geweest was. Daar kijken we hier altijd naar uit”, lacht ze.