Logo bredavandaag.nl

Sculpteren schitteren weer op Haagpoortbrug

  Cultuur

BREDA - De Haagpoortbrug over de singel bij de Haagweg-Nieuwe Haagdijk schittert weer als nooit tevoren. De nieuwe verf op de relingen van de brug droogt nog in de wind, maar het allerlaatste werk is zo goed als verzet. Ook de oorspronkelijke granieten sculpturen, van wereldberoemde kunstenaar Theo van Reijn, sieren wederom de brug waar ze zo’n 80 jaar geleden op steenworp afstand van werden geschapen.


De sculpturen verschenen en verdwenen door de jaren heen: “De sculpturen stonden hier vijftig jaar. Even later waren ze uit het zicht en zijn ze aangetroffen op de oprit van een oud-ambtenaar,” vertelt Dingeman Kuilman, algemeen directeur van Stedelijk Museum Breda. Na wederom herenigd te zijn met de oorspronkelijke plek, verhuisden de sculpturen meermaals naar een tijdelijke expositie. “Nog een keer daarna zijn ze weggeraakt. Uiteindelijk belandden ze in het depot van het Breda's Museum aan de Parade. En toen kwamen de nieuwe plannen voor deze brug naar boven.”

En dat is feest. Althans, spoedig. Zaterdag is vanaf 12.00 de officiële opening en er volgt een uitgebreid programma met muziek, hapjes en drankjes. Want er is veel om te doen geweest en de interesse uit de buurt is groot. Ook de Haagpoortbrug verdiende namelijk een opknapbeurt en liefste één met een historische meerwaarde. Sinds dat soortgelijke aansluitingen naar het centrum een makeover kregen in de afgelopen jaren, kon die van de Haagpoortbrug volgens de buurt niet snel genoeg gebeuren.

Marianne de Bie (wethouder Cultuur) en Dingeman Kuilman (alg. Directeur Stedelijk Museum)


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief