Logo bredavandaag.nl
AHH Architects

Grootscheepse verbouwing Nieuwe Veste naar ‘cultuurmarkt’

  Cultuur

BREDA - Een verbouwing en een andere insteek moet de Nieuwe Veste in Breda vanaf 2020 aantrekkelijker maken. Architectenbureau AHH maakte een plan waarbij de Nieuwe Veste één grote ‘cultuurmarkt’ wordt met plek voor studie, discussie, ontmoeting en educatie voor alle leeftijden.


Wat de verbouwing precies gaat kosten is nog niet precies duidelijk. Directeur Gertjan Endedijk verwacht tussen de 2 en 3 miljoen. “We hebben hiervoor geld opgespaard de afgelopen jaren en de gemeente legt daarnaast ook wat bij.” Het plan moet wel eerst nog door de gemeenteraad goedgekeurd worden.

Twee zaken hebben de hoofdaandacht vertelt Endedijk. “Het is ten eerste altijd een gebouw geweest voor twee locaties (Nieuwe Veste en bibliotheek). Door bouwkundige aanpassingen wordt het voor bezoekers veel logischer ingericht.” AHH maakte een plan dat voorziet in een betere verbinding van de eerste verdieping met de begane grond, door middel van een brede trap met zitcapaciteit.

Daarnaast gaat ook de inrichting van de bibliotheek veranderen, legt Endedijk uit. “Er staan nu vooral veel kasten met boeken. Daarvan gaat een groot deel naar het magazijn, zo’n 40 tot 50 procent.” De boekenkasten maken plaats voor lange tafels waaraan gewerkt kan worden, boekenkamers en een aantal afgeschermde plekken.

“Door de bibliotheek op deze manier vorm te geven en voortaan met thema’s te werken wordt het geheel actueler. De collecties worden hier ook ingericht. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan lifestyle, literatuur of gezondheid.”

Dat doen ze overigens niet alleen. Met verschillende partijen uit de stad gaat de Nieuwe Veste samenwerken. “Op dit moment hebben we al de Volksuniversiteit Breda, Pakhuis B en Welkomsttaal in huis. En om een voorbeeld te noemen zijn er plannen om met de GGD het hele themaplein gezondheid in te richten”, vertelt Endedijk.

Op dit moment trekt de Nieuwe Veste een half miljoen bezoekers per jaar. Door de wijk in te gaan en scholen te bezoeken willen ze meer inwoners bereiken. De verbouwing moet hier ook aan bijdragen.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief