De Tranen van Van Cooth 2016, met onder meer André Hazes jr, Denny Christian en Jacques Herb.
De Tranen van Van Cooth 2016, met onder meer André Hazes jr, Denny Christian en Jacques Herb. (Perry Roovers/SQ Vision)

‘Eigen succes leidde tot stoppen Tranen van Van Cooth’

  Cultuur

BREDA - Wat waren de Bredase verhalen van 2017? BredaVandaag blikt samen met mensen uit het nieuws terug op het jaar. Frans Jacobs, voorzitter van Tranen van Van Cooth vertelt over het jaar waarin het grote succes van het evenement hen ertoe ‘dwong’ er voor één jaar tussenuit te gaan. “Dan kom je op een punt dat als je niet uitkijkt je aan je eigen succes ten ondergaat.”


In het kader van Breda 750 is vijftien jaar geleden het smartlappenfestival Tranen van Van Cooth ontstaan. Ieder jaar werd het evenement groter en groter, met als hoogtepunt het vijftienjarig jubileum vorig jaar. De organisatie verleidde een reeks aan bekende nationale en regionale artiesten om naar Breda te komen. Onder meer Dré Hazes, John de Bever en Sieneke lieten bekende hits horen.

De opzet met artiesten van dit formaat en de locatie begonnen te knellen, merkte Jacobs. “Er zijn twee dingen gebeurd”, vertelt hij. “Als organisatie werden we steeds groter en professioneler, waardoor het Van Coothplein te klein werd. Het plein is ook erg veranderd. Toen we begonnen zaten er twee horeca uitbaters, dat zijn er inmiddels vijftien.”

Een jaar ertussenuit moest de oplossing brengen. “Je kunt dan beter op je hoogtepunt stoppen, want anders krijg je een beetje een Serious Request verhaal dat het ieder jaar minder wordt”, lacht Jacobs.

“We zijn met allemaal vrijwilligers, omdat we het leuk vinden. Als we een bureau waren geweest, dan hadden we gezegd van we plaatsen het over naar Tilburg of de Bavelse Berg bijvoorbeeld.” Plannen voor de toekomst worden zeker gemaakt. “We zijn er goed over na gaan denken en zijn heel druk bezig om volgend jaar weer door te gaan.”

De grootste verandering zit hem de aankomende editie in de locatie. De binnenstad moet het toneel worden voor de koren en artiesten. “De koren staan te trappelen. We hebben al 40 aanvragen van koren die mee willen doen mochten we doorgaan. Die willen we ruim aandacht geven in Breda, maar in combinatie met artiesten. Op verschillende hoeken en plekken in de binnenstad moeten de koren kunnen optreden”

“Of ik er weer zin in heb? Jazeker, het was gewoon hartstikke leuk. Je zag bij het Van Coothplein dat het altijd bom en bomvol was. Dat duizenden mensen daar met de handen omhoog mee stonden te doen. Er is behoefte aan in Breda.”

In januari wordt meer bekend over de precieze vorm waarin het evenement in het nieuwe jaar terugkeert. Maar dat het er komt is zeker. “Mensen kunnen alvast de laatste zaterdag van augustus in hun agenda zetten.”