De Koepel, het Turfschip, het luiden van de klokken en een bezoekje aan de raadszaal: Open Monumentendag 2017.
De Koepel, het Turfschip, het luiden van de klokken en een bezoekje aan de raadszaal: Open Monumentendag 2017. (Stadsfotograaf Breda)
KMA

KMA werkt niet mee aan verder openstellen Kasteel van Breda

  Cultuur

BREDA - De Koninklijke Militaire Academie wil niet meewerken aan het vaker openstellen van het Kasteel van Breda voor het grote publiek. Dat meldt wethouder Marianne de Bie in een brief aan de raad.


Gevoeligheid van de militaire functie, evenals de druk op het complex bij grotere toegankelijkheid, zijn de voornaamste redenen, blijkt uit de reactie van de KMA.

De gemeente Breda en de KMA voerde de afgelopen tijd overleg over een ruimere openstelling naar aanleiding van een motie uit het voorjaar van 2017. De motie werd in juni 2017 met een ruime meerderheid aangenomen, maar vindt alsnog weinig draagvlak bij de militaire instelling. De academie is wel bereid om in overleg te kijken naar eenmalige activiteiten, meldt De Bie.

De huidige afspraken blijven staan en bieden voldoende mogelijkheden voor publieke toegankelijkheid, volgens de KMA. De toegang zoals tijdens de Open monumentendag Breda, valt samen met de start van een nieuw leerjaar voor kadetten.Bij Nassaudag en Kastelendag is het Kasteel doorgaans wel geopend.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief